Taggul de Craciun

Mai sunt câteva zile până la Crăciun şi Andrela.ro m-a provocat să împărtăşesc cu voi câteva dintre lucrurile care îmi fac plăcere şi îmi amintesc de copilărie. De obicei, în această perioadă suntem mereu într-o cursă nebună cu timpul şi uităm de lucrurile simple care contează cu adevărat. Tocmai de aceea, mi-ar face plăcere să răspunzi şi tu măcar la câteva dintre întrebările de mai jos. Fie că o faci în gând, fie că o împărtăşeşti aici pe blog, dacă incluzi sinceritatea în răspunsurile tale, eu mă declar mulţumită.

Să începem provocarea, zic!

1. Care este filmul preferat de Crăciun ?

Nu pot spune că am un film preferat şi de abia aştept să vină Crăciunul pentru a-l viziona din nou. Daaar, nici nu pot nega că am văzut Singur Acasă de 10937823 ori. Mă face mereu să zâmbesc şi îmi aminteşte de copilărie. Nu că ai mei m-ar fi uitat acasă vreodată, nu din câte îmi amintesc, dar pentru că şi eu aveam o grămadă de energie şi făceam o mulţime de prostioare. Nu că acum nu mai fac. Sora mea spune că sunt un vulcan de energie şi mereu se simte prezenţa mea în casă.

2. Ai avut vreodată un Crăciun alb?

Daaaaa! Eu sunt tristă dacă de Crăciun nu e zăpadă. Faptul că ninge şi totul e alb îmi aminteşte de momentele de acasă când dansam la lumina becului din curte printre fulgii mari, care se topeau imediat ce îmi atingeau palmele. Doamne, ce bucurie!

3. Unde îți petreci de obicei sărbătorile?

Acasă. Pentru mine acasă nu e doar un loc, e o combinaţie de amintiri, oameni şi sentimente. Nu am nevoie de mai mult. Iubesc să fiu acasă, iubesc să ofer îmbrățișări și zâmbete calde.

4. Care este melodia ta preferată de Crăciun?

Nu ştiu dacă e melodia mea preferată, dar It’s beginning to look a lot like Christmas  îmi transmite aşa o stare crăciunistică. De linişte.

5. Deschizi cadouri în Ajun?

Da, da, da! Când eram mici nu prea obişnuiam să facem asta. Nici nu ştiu dacă erau vreodată cadouri sub brad sau le primeam pur şi simplu. Îmi amintesc doar că aveam grijă să mâncăm toate bomboanele de Crăciun din brad şi să lăsăm doar ambalajul cu sprenţa că nimeni, dar nimeni, nu va observa. Ahaaa.

În schimb, de câţiva ani, am început să ne facem cadouri unii altora şi să le deschidem în seara de Ajun. Cred că e mai mult pentru cadoul pe care ni-l oferim unii altora: timpul petrecut împreună.

6. Poți să numești toți renii Moșului?

Mmm… nu! Dacă mă gândesc la Moş Crăciun, mă gândesc clar şi la Rudolph (Rudolph the Red-Nosed Reindeer, sună cunoscut?). Cred că Rudolph e ceva influencer şi are mai multă activitate decât ceilalţi reni, căci pe restul îi recunosc doar când le aud numele.

7. Ce tradiții te entuziasmează anul acesta?

Împodobitul bradului şi împachetatul cadourilor. Pur şi simplu îmi place foarte mult această parte pentru că e o activitate de familie şi se bucură toată lumea. Bine, tata se bucură şi de sarmalele pe care le fac, dar împachetarea lor nu mi se pare chiar aşa de amuzantă.

8. Brad adevărat sau brad artificial?

Brad adevărat. De ce? Pentru că îmi aminteşte de brăduţii pe care îi aducea tata din pădure atunci când eram copii. Se ducea prin zăpada mare, doar ca să ne aducă un brad pe care să-l împodobim, în mare parte, cu portocale şi dulciuri. Nu era cine ştie ce frumuseţe de brad, avea câteva crengi pe ici colo, dar noi de abia aşteptam să îl punem în casă şi să bâzâim zilnic în jurul lui.

9. Care este mâncarea sau desertul preferat de sărbători?

Sarmaleee. Mă dă puţin peste cap mirosul de sarmale şi de afumătură. Ce să zic… nu refuz sarmale nici când am o zi proastă.

10. Îți place să faci sau să primești cadouri?

Îmi place foarte mult să fac cadouri, dar nu doar de Crăciun. Mi se pare foarte fain să îi surprinzi pe cei dragi şi în zile obişnuite. Fie că e vorba de ceva ce îşi doreau de mult timp, fie că sunt lucruri simple. Dacă le aduc zâmbetul pe buze, eu sunt mulţumită.

11. Care a fost cel mai frumos cadou de Crăciun pe care l-ai primit vreodată?

Dacă stau să mă gândesc, nu îmi vine nimic spectaculos în minte. Cred însă că cele mai frumoase sărbători de Crăciun au fost acelea în care toată familia era acasă. Destul de puţine în ultimul timp, dar frumoase.

12. Care este destinația ideală de Crăciun?

Şi de această dată răspunsul este: acasă. Dacă stau să mă gândesc bine, ar putea fi oriunde atâta timp cât aş fi alături de familie.

13. Ești un ambalator profesionist de cadouri sau nu chiar?

Pentru că îmi place foarte mult să fac cadouri, am exersat mult şi împachetarea lor. Deci, da. Încerc mereu să pun acolo un ,,touch” personal şi de obicei lumea nu vrea să deschidă cadourile primite pentru că ,,sunt prea frumos ambalate”.

14. Cea mai memorabilă amintire de sărbători?

Era cât pe ce să spun că cea de anul trecut când mi-a fost rău că am mâncat prea multe sarmale şi salată de boeuf. Dar nu, nu e asta. Îmi amintesc că eram micuţă şi în Ajun mergeam în piţărăi prin sat. Acesta e un obicei specific Banatului, şi pe lângă faptul că de abia mergeam prin zăpadă, strigam în gura mare alături de alţi copii un cântec foarte amuzant, iar lumea ne aştepta în poartă cu coşuri pline de nuci, colăcei (piţărăi), dulciuri şi fructe. Atunci îmi era puţin ruşine, acum mă bucur că am astfel de amintiri.

Cam aşa erau versurile ce le strigam:

Iţă, iţă colindiţă

Ieşi afară găzdăriţă

Cu miei, cu purcei

Fug copiii după ei

Dă-mi nuci, că’s mai dulci

Da-mi alune, că’s mai mai bune

Da-mi un piţărău, cât de rău

Să-l îmbuc şi să mă duc.

15. Când ți-ai dat seama care este adevărul despre Moș Crăciun?

A zis cineva că nu există? Poate că eram puţin sceptică atunci când venea Moşul la grădiniţă, dar mai târziu am înţeles că oricine poate fi Moş Crăciun pentru altcineva.

16. Faci rezoluții de anul nou?

Hmm… Nu ştiu dacă sunt chiar nişte rezoluţii, dar îmi place să pun nişte lucruri acolo pe hârtie şi să verific pe parcursul anului, chiar la final uneori, să văd dacă s-au concretizat.

Am pus aici o parte din mine, omul din spatele blogului, şi din momentele care mi-au făcut sufletul să vibreze. Aşa cum spuneam la început, sper că te provoc şi pe tine să faci acest exerciţiu.

P.S.: Îţi mulţumesc Andrela pentru că m-ai provocat prin Taggul de Crăciun. Am călătorit puţin în trecut şi mi-am amintit de multe momente frumoase din copilărie.

Credit Foto: Pixabay