Pentru foarte mulți, noțiunea de ,,grijă față de sine” e la fel de abstractă ca cea de ,,detoxifiere”. Suntem conștienți că ambele sunt lucruri bune, dar prea puțini știm și în ce constă mai exact. Te-ai întrebat vreodată ce presupune grija față de sine în adevăratul sens al cuvântului?
Mi-am petrecut foarte mult timp încercând să îi mulțumesc mereu pe ceilalți. Uneori mi-a făcut plăcere, alteori am simțit pur și simplu că obosesc. Că pe lângă această satisfacţie, sunt epuizată şi de multe ori lipsită de energie. Eram mereu într-o cursă continuă ca în jurul meu să fie totul bine. Mai puțin eu…
Mi s-a părut mereu egoist să dedic mai mult timp pentru mine.
Să dorm mai mult într-un weekend. Să citesc cartea măcar 10 pagini din cartea pe care mi-o doream de mult timp. Să merg să alerg. Să stau 4 ore să mă uit la un serial dacă asta îmi doresc. Să muncesc la un proiect personal doar pentru că ştiu că mă încarcă cu energie pozitivă şi face ca unele rotiţe din sufletul meu să se mişte. Şi poate cel mai greu dintre toate, să spun NU cerinţelor celorlalţi.
Efectiv îmi face plăcere să pot să ajut şi să ştiu că prin ceea ce fac, ceilalţi sunt măcar puţin mai bine. Oricât de obosită aş fi, asta îmi dă satisfacţie şi mă bucură. Însă, urmând acest principiu, am ajuns să mă încarc cu tot felul de lucruri care nu erau necesare şi doar îmi furau din timp şi energie.
De ce nu m-am concentrat mai mult pe grija față de sine?
Adevărul e că habar n-avem cum să o fac!
O ţineam una şi bună cu ,,Eu nu am timp pentru asta!”. Dacă cineva m-ar fi plătit pentru fiecare dată când am spus că nu am timp să fac ceva pentru mine, nu cred că aş fi fost milionară, dar cred că aş fi putut să o angajez pe Beyonce ca asistentă personală.
Auzeam tot mai des chestii precum ,,Ai mai multă grijă de tine!”, ,,Fă ceea ce îţi place”, ,,Pune-te pe primul loc”, ,,Lasă că ceilalţi se pot descurca şi fără tine”…
Lucruri generale care sunt la fel de folositoare ca o maşină de spălat fără curent.
Şi să fiu sinceră, în realitate aveam suficient timp, dar nu pentru mine. Pentru că mereu mă implicam în tot felul de activităţi. Dar când era vorba să mă concentrez pe nişte obiceiuri sănătoase ce m-ar fi ajutat să fiu mai bine cu mine, să îmi găsesc liniştea şi mulţumirea, nu o făceam…
De ce? E simplu. Aveam nevoie de validare ca să mă simt folositoare. Când, de fapt, validarea trebuia să o caut, în primul, în mine, nu în exterior.
Dacă tu nu înveţi să te iubești, să ai grijă de tine şi să te respecți, nu o vor face nici ceilalţi.
Cum se face că grija față de sine stă în fapte mărunte?
Există o mulţime de cărți, discursuri motivaționale şi oameni care te sfătuiesc cum să ai grijă de tine. De la ce produse să folosești, ce cărți să citești până la ce tendințe să încerci. Cu toate acestea, suntem tot mai stresați, anxioşi, reuşim tot mai greu să ne purtăm de grijă și să ne găsim energie pentru a ne simţi împliniţi.
De cele mai multe ori căutăm soluţii în afara noastră și tindem să credem că ceilalți ne pot aduce o rezolvare.
În realitate, uităm de faptele mărunte şi simple, care ţin strict de modul în care ne raportam la propria persoană.
Tocmai de aceea, îmi doresc să împărtăşesc cu tine unele dintre lucrurile care au adus o schimbare în viața mea și cred cu tărie că pot aduce și în a ta:
♥ Învață să spui NU – e foarte, foarte, foarte greu să refuzi cererile celorlalți. Ai impresia că e responsabilitatea ta să fii mereu disponibil şi prezent pentru ceilalţi. Mi-am dat seama, în schimb, că spunând un simplu NU, am mai mult timp pentru ceea ce îmi face plăcere şi am realizat că nu e deloc ruşinos sau egoist să te pui uneori pe primul loc.
♥ Renunţă să te implici direct în problemele altora – ne trezim uneori cu lucruri care nu ţin de noi, dar care ne încarcă mintea şi ne obosesc. E foarte important să filtrezi informaţiile care te bombardează zilnic şi să îţi laşi mintea să se elibereze de tot ceea ce nu îi face bine.
♥ Dedică în fiecare zi cel puţin un moment pentru tine – fie că asta înseamnă să citești câteva pagini dintr-o carte, să mergi la masaj, să alergi, să meditezi, să asculţi un podcast, să scrii într-un jurnal sau pur şi simplu să faci o plimbare în natură. Să te deconectezi. E foarte important să-ţi hrăneşti sufletul şi mintea, nu doar stomacul.
♥ Încetează să te mai critici sau judeci – mi-am dat seama că din cauza firii mele competitive, simt că întotdeauna aş fi putut da sau face mai mult. Astfel că, niciodată nu ajungeam să fiu mulţumită cu adevărat de rezultatele mele. În ultimul timp am început să folosesc mai puțin autocritica și să mă motivez mai mult. Deşi la început mi s-a părut puţin ridicol să mă încurajez singură, mi-am dat seama că asta chiar are efecte asupra gândirii mele.
♥ Munca poate aștepta – văd în jurul meu o mulțime de oameni care poartă problemele de la muncă cu ei. Oameni ce nu se pot detașa de job-ul lor și de multe ori ajung să muncească în exces. Astfel, îşi distrug sănătatea și chiar relațiile cu ceilalți. E important să faci diferența între job și viața personală. Familia, prietenii, sănătatea fizică și psihică sunt lucruri ce trebuie îngrijite constant.
Cred cu tărie că iubirea de sine îi face pe oameni mai încrezători şi în acelaşi timp, toleranți.
Nu degeaba se spune că suntem ceea ce gândim. Gândurile noastre ne determină viaţa și modul în care acţionăm sau ne raportăm la lumea exterioară.
Atunci când te simţi bine cu cine eşti şi ceea ce faci, ai curaj să încerci mai multe lucruri noi. Să te accepţi şi să îţi oferi timpul de care ai nevoie.