Ponton Mauru nu e un loc uitat de lume, dar e un loc în care te poți simți departe de lume. De aglomerație, de oraș și chiar de căldură.
La doar 150 km de Timișoara și doar 25 km de localitatea Oțelu-Roșu, străjuită de Munții Țarcu și Muntele Mic, se găsește Poiana Mărului.
Pe un drum de aproximativ 40 de minute de la Oțelu-Roșu, înconjurat de natură, dealuri și multă verdeață, poți ajunge în locul în care se spune că se respiră cel mai curat aer din România, mai curat chiar ca cel din zoma Cascadei Niagara (cel puțin asta spune un studiu realizat în urmă cu câțiva ani de Asociația Respire).
Am fost de zeci de ori în Poiana Mărului, dar de cele mai multe ori am ales să ne cazăm la una dintre pensiunile de acolo sau pur și simplu ne-am întors seara acasă.
Deși îmi place să merg în drumeții și mă bucur de fiecare ocazie de a petrece timp în natură, prima mea experiență cu cortul a fost chiar la Ponton Mauru. Până la urmă am crescut la țară și mereu lângă natură, deci ce avea să fie așa de greu?
După ce treci de barajul de acumulare Poiana Mărului, continuând drumul spre coada lacului, pe partea stângă vei vedea un semn ce indică că ai ajuns la Ponton Mauru.
Accesul la ponton și în locul de camping se poate face chiar cu mașina, deoarece acesta este un loc care poate găzdui destul de multe persoane, având chiar și o parcare proprie. După ce ești întâmpinat de domnul care administrează locația, vei fi îndrumat unde îți poți amenaja cortul, în funcție de preferințe și disponibilitate.
Pentru că e un loc în care vrei să te relaxezi, aici găsești atât balansoare din lemn, șezlonguri cu umbreluțe din paie, hamace, un loc cu măsuțe și scaune pentru ,,pitici”, așa cum spuneau prietenii mei, dar perfect pentru a lua masa, iarba tunsă, hidrobiciclete, caiac, veste de salvare în cazul în care nu știi să înoți, dar și un ponton potrivit pentru a te aventura să faci o baie în apa caldă a Lacului Poiana Mărului.
E un loc de camping amenjat cu toalete și alte funcționalități necesare pentru a te putea bucura de zilele petrecute mai aproape de natură.
Și pentru că vorbeam de o pauză de la lumea virtuală, nu m-am putut abține totuși să nu fac câteva poze. M-am bucurat însă să remarc că deși foloseam telefonul, acesta stătea uitat chiar și pentru jumătate de zi în cort. Mi-am dat seama că dacă ești într-un loc cu oameni dragi, înconjurat de astfel de peisaje, nu ai nevoie să stai toată ziua cu nasul în telefon pentru a-ți verifica constant news feed-ul.
Nu mi-a fost greu să fac ,,duș” în lac, să mă schimb în cort sau să mă spăl pe dinți de față cu alte persoane. Ba chiar mi s-a părut totul atât de normal. Însă pe lângă toate acestea, deși în prima noapte a început să plouă și la început verificam constant cortul să văd dacă nu intră apă în el, când a început să fulgere și să plouă din ce în ce mai tare și mi-am dat seama că nu se întâmplă nimic ciudat, am adormit instant. M-am liniștit atât de tare de la cum se auzeau stropii de ploaie ce se izbeau de cort și de la ,,artificiile” care luminau cerul, încât nu m-am mai trezit până când au început primele raze de soare să lumineze cortul.
Pe lângă faptul că încerci să evadezi de toată agitația și de căldura din orașe, la Ponton Mauru găsești nu doar un loc liniștit și potrivit pentru a petrece câteva zile mai aproape de natură, ci și un domn drăguț care administrează locul și care este aproape tot timpul acolo asigurându-se că lucrurile merg bine. De asemenea, se percepe o taxă de 5 lei pe zi de persoană (cel puțin atât era atunci), lucru care mi se pare destul de rezonabil având în vedere grija acordată locului și facilitățile oferite.
Pentru mine, Poiana Mărului, este locul unde îmi reîncarc bateriile de fiecare dată și trebuie să recunosc că merg destul de des. Am crescut la țară și cred că simt mereu nevoia să mă reconectez cu natura, să mă bucur de simplitatea și frumusețea lucrurilor și de liniștea pe care doar astfel de locuri o oferă.
De la prima experiență cu cortul au urmat și altele pentru că nimic nu se compară cu răsăritul și apusul soarelui, de care te poți bucura direct din cort. Nu mai spun de serile calde de vară în care poți admira cerul senin și plin de stele în timp ce auzi scânteile ce sar în jurul unui foc de tabară.
Dacă nu ai vizitat încă acest loc din România și îți propui să îl vizitezi, m-am gândit să îți vin în ajutor cu câteva activități pe care le poți face în Poiana Mărului. Chiar dacă alegi să campezi la Ponton Mauru sau preferi să te cazezi la una dintre pensiunile de acolo, trebuie să știi că zona aceasta îți oferă destul de multe oportunități de petrecere a timpului și de relaxare. De la plimbări cu barca, bicileta, atv-ul sau caiacul până la drumeții pe trasee montane, pescuit, înot și chiar enduro. Despre toate acestea găsești mai multe informații aici.