Nu știu alții cum sunt, dar eu am preferat mereu locurile liniștite în care mă pot bucura cu adevărat de timpul petrecut acolo. Printre aceste locuri se găsește și Poiana Mărului, locul unde se spune că se respiră cel mai curat aer de pe pământ, mai curat chiar ca cel din zona Cascadei Niagara (cel puțin așa spunea un studiu realizat în urmă cu câțiva ani de cei de la Asociația Respire).
La doar 150 km de Timișoara și doar 25 km de localitatea Oțelu-Roșu, străjuită de Munții Țarcu și Muntele Mic, se găsește Poiana Mărului. Deși drumul până acolo nu este unul tocmai apreciat, peisajele care se desprind te ajută să te deconectezi de la agitația de zi cu zi cu fiecare kilometru parcurs.
Pentru mine, Poiana Mărului, este locul unde îmi reîncarc bateriile de fiecare dată când merg acolo și trebuie să recunosc că merg destul de des. Am crescut la țară și cred că simt mereu nevoia să mă reconectez cu natura, să mă bucur de simplitatea și frumusețea lucrurilor și de liniștea pe care doar astfel de locuri o oferă.
Dacă nu ai vizitat încă acest loc din România și îți propui să îl vizitezi, m-am gândit să îți vin în ajutor cu câteva activități pe care le poți face în Poiana Mărului:
1. Drumeții, plimbări cu bicicleta sau cu atv-ul
Fie că îți aduci bicicleta cu tine sau preferi să închiriezi una de la pensiunile care permit acest lucru, mersul cu bicicleta este perfect pentru a descoperi locurile frumoase găzduite de Poiana Mărului. Există numeroase drumuri forestiere care facilitează plimbările cu bicicleta sau cu atv-ul. De asemenea, dacă și tu ești o persoană care se bucură mai mult de mersul pe jos, trebuie să știi că poți face tot felul de drumeții. În doar o oră, o oră și jumătate de mers pe un drum forestier poți ajunge la Cascada Șucu (vezi aici mai multe detalii despre acest traseu, dar și despre altele). Dacă ești un drumeț mai aventurier, poți ajunge chiar și la Muntele Mic pe un traseu de aproape 15 km.
2. Plimbări cu barca, caiacul, hidrobicicleta și înot
Lacul Poiana Mărului se întinde pe o suprafață de 272 de hectare și îți permite să te răcorești în zilele de vară, să faci plimbări cu barca și chiar să-ți exersezi abilitățile în sporturi nautice. Aici am experimentat pentru prima dată mersul cu caiacul și a fost mai ușor decât am crezut. M-am relaxat și m-am bucurat de peisaje extraordinare, dar și de o experiență pe măsură.
3. Enduro
Pentru cei care preferă puțin mai mult acțiunea și își doresc să ajungă să se bucure de priveliști cu adevărat surprinzătoare, mersul cu motorul de teren este perfect pentru așa ceva. Există destul de multe trasee pe care aceștia le pot experimenta și în trecut aici se organizau chiar și concursuri de hard enduro. Cred că nu a existat dată să merg acolo și să nu văd măcar un grup de pasionați de enduro.
4. Pescuit
În schimb, pentru cei ce preferă să se relaxeze într-o manieră mai liniștită, Poiana Mărului găzduiește destul de multe locuri unde pasionații de pescuit își pot încerca abilitățile pentru a prinde caras, păstrăv, clean sau oblete.
5. Camping
Dacă îți dorești să petreci doar un weekend într-un loc ce se află departe de agitația nebună a orașelor, poți pur și simplu să faci camping în unele dintre zonele special amenajate (am scris chiar aici un articol despre Ponton Mauru, un loc de camping unde obișnuiesc să stau atunci când merg în Poiana Mărului). De asemenea, poți alege să îți amenajezi cortul chiar la coada lacului, însă de obicei acolo campează cei mai mulți oameni și uneori nu este cea mai potrivită alegere dacă îți dorești să te bucuri de liniște și să fii mai retras.
Fie că mergi pentru un weekend sau pentru mai multe zile, că stai cu cortul sau la o pensiune, că ție îți place să citești, sa pescuiești sau să descoperi la pas locurile găzduite de Poiana Mărului, nu uita să te bucuri de liniștea și starea de bine pe care nu ai cum să nu o resimți într-un asemenea loc.
Foarte faina zona. Am fost o singura data dar ne-am propus sa revenim. Ai vreo recomandare pentru cazare?
Da. E tare frumoasă zona. Mergem de câteva ori pe an acolo pentru că e tare aproape de noi. Dacă nu îți dorești să rămâi peste noapte cu cortul îți recomand Pensiunea Florina sau Pensiunea Carla, unde e și mâmcarea tare gustoasă, dar și Hotel HO2 pentru că e puțin mai diferit și la fel are preparate diverse și gustoase.
Bună, de unde se închiriază caiac pt lacul poiana marului ?
Bună! 🙂 Din câte știu nu cred că se pot închiria caiace pentru plimbări pe Lacul Poiana Mărului. La fel cum am procedat și noi, majoritatea își transportă caiacul cu mașina până acolo. Știu sigur că de la Ponton Mauru se pot închiria hidrobiciclete, însă nu sunt sigură dacă are și un caiac disponibil.