Lacul Poiana Mărului

Nu știu alții cum sunt, dar eu am preferat mereu locurile liniștite în care mă pot bucura cu adevărat de timpul petrecut acolo. Printre aceste locuri se găsește și Poiana Mărului, locul unde se spune că se respiră cel mai curat aer de pe pământ, mai curat chiar ca cel din zona Cascadei Niagara.

La doar 150 km de Timișoara și doar 25 km de localitatea Oțelu-Roșu, străjuită de Munții Țarcu și Muntele Mic, se găsește Poiana Mărului. Deși drumul până acolo nu este unul tocmai apreciat, peisajele care se desprind te ajută să te deconectezi de la agitația de zi cu zi cu fiecare kilometru parcurs.

Pentru mine, Poiana Mărului, este locul unde îmi reîncarc bateriile de fiecare dată când merg acolo și trebuie să recunosc că merg destul de des. Am crescut la țară și cred că simt mereu nevoia să mă reconectez cu natura, să mă bucur de simplitatea și frumusețea lucrurilor și de liniștea pe care doar astfel de locuri o oferă.

Dacă nu ai vizitat încă acest loc din România și îți propui să îl vizitezi, m-am gândit să îți vin în ajutor cu câteva activități pe care le poți face în Poiana Mărului:

1. Caiac, plimbări cu barca/hidrobicicleta, înot 

Lacul Poiana Mărului se întinde pe o suprafață de 272 de hectare și îți permite să te răcorești în zilele de vară, să faci plimbări cu barca și chiar să-ți exersezi abilitățile în sporturi nautice. Pentru prima oară în acest an am experimentat mersul cu caiacul și a fost mai ușor decât am crezut. M-am relaxat și m-am bucurat de peisaje extraordinare, dar și de o experiență pe măsură. 

Caiac-Poiana Marului

2. Drumeții, plimbări cu bicicleta/atv-ul

Fie că îți aduci bicicleta cu tine sau preferi să închiriezi una de la pensiunile care permit acest lucru, mersul cu bicicleta este perfect pentru a descoperi locurile frumoase găzduite de Poiana Mărului. Există numeroase drumuri forestiere care facilitează plimbările cu bicicleta sau cu atv-ul. De asemenea, dacă și tu ești o persoană care se bucură mai mult de mersul pe jos,  trebuie să știi că poți face tot felul de drumeții. În doar o oră, o oră și jumătate de mers pe un drum forestier poți ajunge la Cascada Șucu (vezi aici mai multe detalii despre acest traseu, dar și despre altele). Dacă ești un drumeț mai aventurier, poți ajunge chiar și la Muntele Mic pe un traseu de aproape 15 km. 

3. Enduro 

Pentru cei care preferă puțin mai mult acțiunea și își doresc să ajungă să se bucure de priveliști cu adevărat surprinzătoare, mersul cu motorul de teren este perfect pentru așa ceva. Există destul de multe trasee pe care aceștia le pot experimenta și în trecut aici se organizau chiar și concursuri de hard enduro. Cred că nu a existat dată să merg acolo și să nu văd măcar un grup de pasionați enduro.Enduro-Poiana Marului

4. Pescuit 

În schimb, pentru cei ce preferă să se relaxeze într-o manieră mai liniștită, Poiana Mărului găzduiește destul de multe locuri unde pasionații de pescuit își pot încerca abilitățile pentru a prinde caras, păstrăv, clean sau oblete.

5. Camping 

Dacă îți dorești să petreci doar un weekend într-un loc ce se află departe de agitația nebună a orașelor, poți pur și simplu să te bucuri de statul în cort în unele dintre zonele special amenajate pentru așa ceva (am scris chiar aici un articol despre un loc de camping unde obișnuiesc să stau atunci când merg în Poiana Mărului). De asemenea, poți alege să îți amenajezi cortul chiar la coada lacului, însă de obicei acolo campează cei mai mulți oameni și uneori ajungi să asculți o combinație de trei stiluri diferite de muzică în același timp.Ponton Mauru - Poiana Marului

Fie că mergi pentru un weekend sau pentru mai multe zile, că stai cu cortul sau la o pensiune, că ție îți place să citești și iubitul tău e pasionat de enduro (cum e în cazul nostru) sau poate chiar invers, nu uita să te bucuri de liniștea și starea de bine pe care nu ai cum să nu o resimți într-un asemenea loc.