10-obiective-de-vizitat-în-timișoara-ana-maria-popescu

Te-ai întrebat vreodată care este povestea acelor obiective turistice care fac Timișoara să vibreze atât în offline, cât și în online? Care este istoria străzii pe care pășești sau a clădirii pe lângă care tocmai ai trecut? Ce se ascunde sub picioarele tale sau în spatele ușilor închise și grele?

De multe ori, prea grăbiți sau neatenți, conduși de energia nebună de a surprinde totul prin intermediul lentilei de fotografiat, nu observăm cu adevărat spațiul ce ne înconjoară.

Tocmai de aceea, vreau să te invit într-o călătorie pentru a descoperi 10 obiective turistice pe care ar trebui să le vizitezi dacă te afli în Timișoara.

Hai să explorăm împreună orașul de pe malul Begăi!

1. Piața Victoriei

Unul dintre cele mai vizitate și instagramabile obiective turistice din Timișoara e reprezentat de Piața Victoriei. Aceasta este cunoscută și sub denumirea de Piața Operei și reprezintă piața centrală a orașului Timișoara. Mai mult de atât, în acest loc, dar pe 20 decembrie 1989, Timișoara a fost declarat primul oraș liber de comunism din Romania. Dacă te uiți cu atenție pe clădirea Operei, încă poți oberva urmele gloanțelor trase în timpul evenimentelor din perioada respectivă.

În trecut, aceasta a fost gândită să găzduiască restaurante și magazine de lux. Mai târziu, odată cu apariția Catedralei Mitropolitane și a blocurilor de locuințe, piața a fost închisă. După ce liniile de tramvai au fost scoase, piața a devenit o zonă exclusiv pietonală, perfectă pentru plimbări și turiști.

Piața Victoriei găzduiește Opera Națională Română și Catedrala Mitropolitană, două dintre cele mai reprezentative monumente ale orașului. De asemenea, în această zonă se găsesc și Fântâna arteziană ,,la pești”, Lupoaica cu puii, dar și Muzeul Banatului găzduit de Castelul Huniade. 

Știai că Timișoara a fost primul oraș liber de comunism din România?

catedrala-mitropolitana-oboective-turstice-în-timișoara

Catedrala Mitropolitană | Photo by @cristinaitul.13

piața-operei-obiective-turistice-în-timisoara

Opera Națională Română | Photo by @momir.milosev

castelul-huniade-obiective-turistice-în-timișoara

Castelul Huniade | Photo by @costel_iordan_

2. Piața Libertății

Piața Libertății poartă cu ea amintirile istoriei. Aceasta s-a mai numit în trecut și Piața de Paradă sau Piața Prințul Eugen datorită evenimentelor petrecute aici.

În prezent există mulți localnici care o numesc ,,piața primăriei vechi”. De ce? Aceasta găzduiește una dintre cele mai însemnate și impresionante clădiri construite între 1731 și 1734. Clădirea a fost realizată în stil baroc și denumită popular Primăria Veche. Ea este poziționată pe latura cu liniile de tramvai și poate fi remarcată foarte ușor.

În dreapta intrării în clădire se află o inscripție, care reprezintă o dovadă a perioadei în care orașul a fost ocupat de către otomani. Dacă ridici privirea, pe partea superioară a fațadei poți vedea chiar și vechea stemă a orașului.

Însă cel mai vizibil monument din piață este Statuia Sfântului Nepomuk. Aceasta se află în mijlocul Pieței Libertății și este asemănătoare cu cea a Sfintei Treimi, din Piața Unirii. Cele două piețe sunt situate foarte aproape una de alta, la o distanță de nici 5 minute de mers pe jos.

piata-liberatății-obiective-turistice-în-timisoara

Piața Libertății | Photo by @danualex4

piața-libertății-timișoara

Statuia Sf. Nepomuk | Photo by @arsenalalice711

3. Piața Unirii

Știai că Piața Unirii este cea mai veche piață din Timișoara? Aceasta a fost construită în stil baroc și la început a fost cunoscută sub numele de
Piața Losonczy. Când cetatea a fost cucerită în 1552 de turci și a fost ucis comitele Ștefan Losonczy s-a hotărât ca piața să-i poarte numele.

În prezent, mai ales în timpul verii, aceasta este plină mai mereu de tineri și turiști care se relaxează pe terasele din piață.

Piața Unirii găzduiește Domul Romano-Catolic, Palatul Baroc, Fântâna cu apă minerală, Palatul Episcopiei Ortodoxe, Catedrala Ortodoxă Sârbă, Monumentul Sfintei Treimi, Casa Bruke și Casele Canonicilor.

Această locație atrage toate privirile turiștilor și localnicilor prin stilul și frumusețea clădirilor colorate. De asemenea, este unul dintre cele mai fotografiate obiective turistice în Timișoara.

Știai că Timișoara a fost primul oraș iluminat public stradal din Europa?

Piața-Unirii-obiective turistice-Timișoara-anamariapopescu

Piața Unirii | Photo by @anamariapopescu.ro

Piața Unirii | Photo by @danualex4

Vicariatul Sârbesc | Photo by @lidia.muntean

piata-unirii-obiective-turistice-în-timișoara

Casa Brück | Photo by @vlaicuannemarie

4. Muzeul Satului Bănățean

Muzeul Satului Bănățean din Timișoara este considerat singurul muzeu cu profil etnografic din România. Acesta cuprinde toate elementele tradiționale care compun satul așa cum era el cunoscut în trecut. De la centrul civic, primărie, biserică și școală, până la birt.

Acesta face parte din seria de obiective turistice de vizitat în Timișoara pentru că este foarte popular și atrage prin autenticitate.

Pentru a ajunge la Muzeul Satului Bănățean trebuie să părăsești orașul. Din centru, mai exact din Piața Victoriei, trebuie să parcurgi un drum de aproximativ 10-15 minute cu mașina. Se poate ajunge aici și cu mijloacele de transport în comun.

Cadrul pitoresc în care este situat și prezența construcțiilor te vor purta într-o călătorie în timp prin viața bănățenilor. Este permisă vizitarea și în interior a caselor, unde vei putea admira o serie de obiecte tradiționale. Războaie de țesut, unelte, instrumente de olărit, haine tradiționale, oale și farfurii de ceramică, dar și multe altele.

Pentru mai multe informații despre programul de vizitare și despre obiectivele turistice, te invit să accesezi pagina oficială a muzeului.

muzeul-satului-banatean-obiective-turistice-timisoara

Muzeul Satului Bănățean | Photo by @muzeulsatuluibanatean.ro

Muzeul Satului Banatean

Muzeul Satului Bănățean | Photo by @timisoaraascunsa

Muzeul Satului Banatean

Muzeul Satului Bănățean | Photo by @joy_isinthelittlethings

5. Bastionul Maria Theresia

Aflat în zona centrală a orașului, mai exact între Hotel Continental și Fântâna Punctelor Cardinale, Bastionul Maria Theresia a fost construit în stil baroc, între 1730 și 1735. Acesta reprezintă cea mai mare bucată de zid păstrată din vechea cetate a Timișoarei. Pentru a se permite dezvoltarea orașului, toate celelalte bastioane ale vechii cetăți au fost demolate.

În trecut, scopul acestuia a fost de apărare a cetății. Tocmai de aceea este cunoscut de localnici și sub numele de Bastionul Cetății.

În schimb, astăzi, reprezintă un pasaj de trecere pentru pietoni și mașini. Aici sunt găzduite și câteva restaurante, spații comerciale, dar și expoziții ale Muzeului Banatului.

bastionul-maria-theresia-obiective-turistice-timisoara

Bastionul Maria Theresia | Photo by @silviunastasephoto

bastionul-maria-theresia-obiective-turistice-timisoara

Bastionul Maria Theresia | Photo by @silviunastasephoto

6. Piața Traian

Situată în centrul cartierului istoric Fabric, Piața Traian, denumită și Piața Plângerii, este înconjurată de clădiri istorice. Aceasta a fost proiectată de inginerii militari în 1740 și s-a dorit să reprezinte o replică mai mică a Pieții Unirii.

În trecut, aici erau găzduite piețele zilnice și târgurile săptămânale. Astăzi, este folosită ca spațiu civic și aici se organizează concerte de muzică populară, ușoară sau alte genuri, în încercarea de a reda multiculturalitatea orașului.

Într-o scurtă plimbare poți remarca câteva obiective reprezentative pentru Piața Traian. Este vorba de Sfânta Cruce, Clopotul Durerii, Biserica Sfântul Gheorghe, Palatul Comunității Sârbe și Palatul Mercur.

Știai că Timișoara a fost primul oraș din România cu tramvai tras de cai?

piața-unirii-obiective-turistice-în-timișoara

Clopotul durerii din Piața Traian | Photo by: Goodfreephotos.com

7.Fabrica de bere

Fabrica de bere Timișoreana a fost construită în anul 1718, după ce orașul a fost eliberat de sub stăpânirea otomană de către Eugeniu de Savoia. Construită în cartierul Fabric, în apopiere de Piața Traian, aceasta este a doua fabrică de bere înființată pe teritoriul actual al României.

Se spune că în trecut, berea produsă aici era inclusă în proviziile armatei austriece.

Din cauza unui incendiu, la începutul anului 1890 clădirile principale și instalațiile fabricii au fost distruse aproape în întregime. Cu toate acestea, fabrica a fost adaptată tehnologiei de la vremea respectivă. Mai mult de atât, calitatea deosebită a berii a făcut ca Timişoreana să fie și furnizorul Casei Regale din România.

Fabrica de bere este în continuare unul dintre cele mai reprezentative obiective turistice pentru Timișoara. Chiar și astăzi, pot fi admirate clădirea unde se fierbea berea, precum şi coşul cazanului cu foc direct. Mai mult de atât, prezența locomotivei Muki din curtea fabricii, te poartă într-o călătorie în timp. Aceasta era folosită pentru a transporta vagoanele încărcate cu butoaie de bere în cetatea Timişoarei sau la gară.

Povestea merge mai departe. În prezent, la berăria-restaurant, iubitorii de bere și turiștii pot degusta diversele sortimente de bere produsă în cadrul fabricii. Aici se organizează anual și Serbările Timişoreana, un festival al berii în aer liber. Spune sincer, ai nevoie de un prilej mai bun pentru a degusta bere?

fabrica-de-bere-obiective-turistice-în-timisoara

Fabrica de bere | Photo by @danualex4

8. Parcul Rozelor

Situat în apropiere de centrul orașului, Parcul Rozelor este o atracție principală atât pentru turiști, cât și pentru localnici, în special pe timpul verii. Se spune că acesta a fost construit inițial ca o expoziție de prezentare a diverselor soiuri de trandafiri.

Parcul a fost amenajat și modernizat de mai multe ori de-a lungul timpului, însă își păstrează în continuare frumusețea. În prezent acesta poate fi vizitat chiar și de pe malul Begăi și se întinde pe o suprafață de 37.000 mp. Aici sunt plantate peste 1.200 de soiuri diverse de trandafiri, varietate care a făcut Timișoara să mai fie cunoscut în trecut și ca ,,oraș al trandafirilor” (mai multe detalii aici).

parcul-rozelore-obiective-turistice-timisoara

Parcul rozelor din Timișoara | Photo by: Timpress.ro

9. Biserica Millenium

Biserica Millenium se află în același cartier cu Fabrica de bere, foarte aproape de Piața Traian. Este o biserică romano-catolică și a fost construită pentru a marca un mileniu de la stabilirea poporului maghiar în aceste ținuturi.

Construită în stil neoraman, biserica are o cupolă centrală de 45 m și două turnuri de 65 m înălțime. Se spune că la construcție au fost folosite aproximativ 4 milioane de cărămizi și marele clopot are o greutate de 2.420 kg (vezi mai multe detalii aici).

Biserica poate adăposti până la 3.000 de persoane și în fiecare duminică se celebrează Sfinte Liturghii în diferite limbi. Într-o plimbare pe timpul serii prin cartier, vei avea ocazia să de bucuri de o iluminare deosebită a bisericii.

Știai că Timisoara este supranumită și “Mica Vienă”?

biserica-millenium-obiective-turistice-în-timișoara

Biserica Millenium | Photo by @luizasimulesc.ro

10. Sinagoga din Fabric

Sinagoga din Fabric este una din clădirile cele mai distinctive și originale din Timișoara. Prin elemente caracteristice, turnuri și cupole numeroase, dar și construcția fațadei din tencuială și cărămidă roșie, aceasta stârnește curiozitate și admirație.

Situată lângă Parcul Poporului, nu departe de Piața Traian, aceasta are două intrări reprezentative. Una pentru bărbați și una pentru femei. La etaj, aceasta găzduiește și o orgă impresionantă, construită de cunoscutul meșter timișorean Leopold Wegenstein.

Aceasta a fost închisă pe o perioadă de 24 de ani, timp în care a fost vandalizată de câteva ori. Astfel că, importante obiecte sculptate, lampadare și alte elemente reprezentative, au fost furate.

Sinagoga din Fabric

Sinagoga din Fabric | Photo by @danualex4

sinagoga-din-fabric-obiective-turistice-în-timișoara

Sinagoga din Fabric | Photo by: Sinmapa.net

Dar…

Pe lângă aceste obiective turistice reprezentative pentru Timișoara, nicio călătorie în acest oraș nu trebuie încheiată fără o plimbare pe malul Begăi. Primăvara este pur și simplu superbă în această locație. Mai ales când toţi copacii sunt înfloriți într-un roz pal, absolut superb

Indiferent de anotimp, plimbările pe malul Begăi îți pot oferi priveliști și apusuri deosebite. Mai mult de atât, te poți bucura de o plimbare și în parcurile aflate exact lângă mal: Parcul Catedralei, Parcul Justiției sau Parcul Copiilor.

Pentru că îmi doresc să ducem mai departe povestea acestui oraș, am creat contul de Instagram @exploretimisoara. Acesta numără până în acest moment peste 5.000 de persoane dornice să exploreze cele mai frumoase obiective turistice din Timișoara. Mai mult de atât, a adunat și zeci de creatori de conținut, dornici să ducă povestea orașului mai departe. Să surprindă fiecare clădire, loc sau stradă, într-un mod unic și inedit.

 

Timișoara e un oraș care mă cucerește la fiecare pas, mai ales atunci când nu alerg grăbită să prind primul tramvai al dimineții. Dacă ai vizitat deja acest oraș sau îţi doreşti să faci asta, de abia aştept să-mi spui părerea ta în comentariile de mai jos.

P.S: Sper că ți-a fost util acest articol și dacă cunoști și alți oameni dornici să descopere orașul de pe Bega, nu uita să împărtășești și cu ei aceste informații!