relaxare-fara-vinovatie-anamariapopescu

Când a fost ultima oară când te-ai relaxat cu adevărat? Dar nu doar verbal, nu în timp ce făceai altceva și, poate cel mai important, fără să te simți vinovat? 

Mulți dintre noi ne bucurăm încă de un weekend prelungit și sper că și tu faci asta. Pe de altă parte, cu această ocazie, am auzit în jurul meu mulți oameni care mi-au spus că iau o pauză, se deconectează, vor fi plecați și vor să profite de aceste zile pentru a se relaxa. 

Dar… adevărul e că mulți au luat doar o pauză de la lucru și au profitat de acest timp pentru a îndeplini alte sarcini pe care le-au amânat până acum. 

Tu de care parte ești?

Te poți deconecta și te bucuri de adevărat de aceste zile libere pentru a petrece timp cu tine sau te mai pui să faci ceva pentru că simți că pierzi vremea cu „prea multă” relaxare? 

Adevărul e că atunci când te relaxezi și ți se pare că pierzi vremea făcând asta, de fapt… ies la lumina convingerile tale limitative

Această percepție despre relaxare nu este nimic mai mult decât ceea ce am auzit în copilărie. Întrebarea este: CINE și în CE context îți spunea că pierzi vremea atunci când luai o pauză? 

Doar oamenii leneși au timp să stea… 

Fă și tu ceva, că nu face nimeni în locul tău…

Nu muncești, nu ai cum să reușești în viață…

Oamenii harnici și de succes nu au timp de pierdut…

Dacă tot stai, fă și tu ceva util… 

Și uite așa… ajungem să ne uităm la relaxare cu vinovăție. 

Nu știm cum să ne relaxăm și uneori chiar fugim de asta pentru că înseamnă efectiv să stăm. Da… SĂ STĂM! Să stăm cu GÂNDURILE, EMOȚIILE și TEMERILE NOASTRE. Iar asta, e de multe ori inconfortabil. Nu ne place ce găsim în acel moment în noi și mintea noastră vine cu soluția salvatoare și zice: „hai să mai facem ceva, nu vrei?” Pentru că… treaba nu se termină niciodată. 

Însă, în aceste momente, îți recomand să stai 5 minute cu tine și să te întrebi: Care este convingerea mea pe care o încalc în momentele în care nu fac nimic? Când nu există un rezultat vizibil și când stau pur și simplu pentru că eu consider că am nevoie să mă relaxez? (*aici excludem statul pe canapea și pe Social Media, căci aia nu e relaxare, e tot fugă de ceva…)

Folosește-te de copilul interior, dar de ce rebel.

Asta că tot a fost perioada în care i-am sărbătorit oficial pe cei mici. Acea parte din tine care contestă lucruri, care e curioasă și pune întrebări. Pentru care e perfect normal și sănătos să spună clar și concis: Am nevoie să stau. Am nevoie de o pauză. Acum mă relaxez. Nu fac nimic! 

Pentru că, de cele mai multe ori, când simțim vinovăție că ne relaxăm, intervine gândirea copilul interior supra-adaptat, care a fost obișnuit să trăiască după regulile altora, să facă totul perfect și mereu să acționeze în consecință pentru a-i mulțumi pe ceilalți. 

Și atunci… de trăit cu adevărat când?

Facem asta repetat, zi după zi, cu speranța că ne vom relaxa atunci când vom termina proiectul X, când vom merge în concediu, după ce adorm copiii, când, când, când…  Și uite așa, continuăm să ignorăm nevoile corpului și, implicit, nu acționăm în mod sănătos pentru a ne proteja de suprasolicitare. Chiar de burn-out, de multe ori.  

Însă tu, ai puterea să rescrii această poveste. Știu că s-ar putea să-ți fie greu să te întorci în copilărie, la acea voce care ți-a spus în repetate feluri că: Oamenii de succes nu au timp de pierdut. Nu au timp să stea degeaba.

Relaxarea nu înseamnă lipsa acțiunii.

Doing nothing can sometimes still be something. – Austin Kleon

Renunță la acel „trebuie” care se derulează constant în mintea ta pentru a demonstra celorlalți valorea pe care o ai. Pentru a fi validat de cei din jur, apreciat și chiar văzut. 

Acestea sunt doar recompense de moment, care dispar, dar care vin cu multă încărcătura, oboseală și frustrare. Până când ajungi în momentul în care „eu și când nu mai pot, tot mai pot puțin”, nu doar că nu mai sună deloc eroic, ci nu mai este deloc valid pentru starea ta de sănătate fizică și psihică.  

Oferă-ți măcar un moment pe zi de relaxare pentru că asta înseamnă o șansă în plus la a trăi o viață în acord și aliniată cu nevoile personale. De a trăi propria viață, și nu a celorlalți.

Îți reamintesc ca recent am deschis înscrierile la reCONNECT WITH YOURSELF. Un retreat de conectare cu propria persoană și cu mediul înconjurător, de regăsire a echilibrului interior și a energiei. 

Acesta va avea loc la Retreat la Margău Apuseni în 13 – 16 iulie. Un weekend prelungit, în care ne vom bucura de timpul petrecut în aceasta zonă idilică și vom aprofunda starea de bine prin sesiuni de yoga, meditație, respirație conștientă, drumeție natură, baie în piscina încălzită, călărie pe dealurile din Apuseni, journaling și discuții tematice. Și… multă relaxare. Timp în care să nu faci nimic, doar să fii!