obiective-turistice-clisura-dunării-ana-maria-popescu

În ultimii ani, drumurile m-au dus tot mai des spre Clisura Dunării. Atât pentru priveliștile pe care le oferă, dar și pentru sentimentul de liniște pe care îl simt de fiecare dată când văd Dunărea.

Pentru că este un loc care cere să fie descoperit trebuie să îi dedici câteva zile bune. Poate chiar un weekend prelungit. Astfel, m-am gândit că informațiile de mai jos te pot ajuta să îți planifici timpul petrecut acolo cât mai bine.

Ce obiective turistice poți vizita în Clisura Dunării?

1. Cazanele Dunării Cazanele Mici și Cazanele Mari

Reprezintă locul unde Dunărea se îngustează cel mai mult de pe teritoriul României, mai exact un sector din defileul Dunării la trecerea prin Munții Carpați. Aflate în Parcul Național Porțile de Fier, au o lungime de doar 9 km și adâncimi de aproximativ 80 m (în funcție de cine vă va plimba cu barca, o să auziți variante diferite cuprinse între 70 – 100 m). Denumirea acestora se datorează vârtejelor care se formează la suprafața apei din cauza debitului mare pe care Dunărea îl are în aceste porțiuni stâncoase și înguste. Aici apa pare învolburată și uneori dă impresia că ar fierbe.

2. Chipul lui Decebal

Sculptura în stâncă, care întruchipează chipul regelui dac Decebal, este situată între localitățile Eșelnița și Dubova. A fost construită în decursul a 10 ani, între 1994 și 2004, cu ajutorul a 12 sculptori-alpinisti și are o înălțime de 55 m. Aceasta reprezintă unul dintre cele mai vizitate obiective turistice în Clisura Dunării.

3. Tabula Traiana

Reprezintă o placă memorială ridicată de adversarul regelui Decebal, împăratul roman Traian, pentru a celebra victoriile Imperiului Roman asupra regatului dac în anul 105. Situată pe malul sârbesc, aceasta poate fi văzută cel mai bine printr-o plimbare cu barca. În total, au fost construite 10 astfel de tabule pe Clisura Dunării. Doar aceasta este singura care a fost ridicată cu 30 m pentru a nu fi acoperită în totalitate de apă.

4. Mănăstirea Mraconia

Aceasta se află în apropiere de statuia lui Decebal și a fost construită pe locul unui fost punct de observație si dirijare a vaselor de pe Dunăre. Se spune că datorită faptului că defileul se îngustează foarte mult în unele locuri, nu era posibilă trecerea simultană a două vase.

5. Peștera Ponicova 

Este cea mai mare peșteră de pe întreg Defileul Dunării. Aceasta este compusă dintr-o serie de galerii care comunică între ele și însumează 1660 m. Poate fi vizitată atât de pe uscat, cât și de pe Dunăre cu barca. Accesul este limitat în cel de-al doilea caz pe o distanță de 15 m.

6. Peștera Veterani

Situată tot în Cazanele Mari, mai exact în Masivul Ciucaru Mare, ca și Peștera Ponicova, aceasta poate fi vizitată doar de pe apă. Se spune că dacii au ridicat această peșteră pentru a face diverse jertfe în numele zeului Zamolxe. Fiind un excelent punct de observare, aceasta a fost refortificată prin secolul al XVII-lea de către generalul italian Veterani. De aici și proveniența numelui peșterii.

7. Stânca Babacaia

Se găsește în dreptul localității Coronini și marchează locul unde începe Clisura Dunării. Stânca se ridică la 7 m deasupra Dunării. Aceasta are un far și o cruce, și conform legendelor poartă cu ea povestea tristă a unei infidelități. Se spune că în trecut un turc gelos și-a legat nevasta pe această stâncă pentru a-și recunoaște infidelitatea. Denumirea ei provine de la cuvântul ,,Babakai” = ,,căiește-te”. Se spune că acest îndemn l-ar fi strigat turcul în repetate rânduri soției sale.

8. Insula Ostrov

Situată în mijlocul Dunării, în dreptul localităţii Moldova Veche, insula reprezintă o adevărată deltă a păsărilor, dar şi a cailor sălbatici. Aceasta este unul dintre obiectivele turistice din Clisura Dunării care a stârnit interesul și curiozitatea multor turiști. Accesul pe Insula Ostrov se face cu barca sau șalupa din Moldova Veche. Pe insulă o să descoperiți un loc unic prin sălbăticia, dar şi prin frumuseţea lui. Caii sălbatici de  pe insulă provin de la sârbii care îi creșteau pe insula Ostrov. Aceștia îi transportau cu bacul până în 1989 când acesta a dispărut, a fost furat sau luat de ape. Oamenii nu au reuşit să prindă toţi caii. Astfel, cei care au rămas au început să se înmulţească natural și să trăiască liberi.

9. Parcul Național Porțile de Fier

Este considerat unul dintre cele mai mari parcuri naturale din România și se întinde pe o suprafață de aproximativ 115.665 ha. Situat pe teritorii ce aparțin județelor Caraș-Severin și Mehedinți, acesta are o lungime de 140 km și are în componența sa 18 rezervații.

Ce activități poți face în Clisura Dunării?

Timpul petrecut la Dunăre înseamnă de cele mai multe ori relaxare. Și cum poți să te relaxezi mai bine dacă nu prin activități care au legătură cu natura? Pe lângă că vizitezi unele dintre cele mai frumoase obiective turistice din Clisura Dunării, îți recomand să faci și următoarele activități:

1. Pescuit – în cele mai multe cazuri, poți să pescuiești exact de unde ești și cazat. Chiar și așa, Clisura Dunării îți oferă foarte multe locuri lângă șosea sau chiar mai ferite unde îți poți amplasa echipamentul pentru pescuit.

2. Plimbări cu barca – pe lângă faptul că o plimbare cu barca pe Dunăre e mereu plăcută și relaxantă, aceasta e prilejul pentru a vizita unele dintre obiectivele turistice și pentru a te bucura de peisaje frumoase. Poți  vedea Peștera Ponicova, Peștera Veterani, Tabula Traiana și evident Cazanele Dunării. Multe dintre plimbările cu barca pornesc chiar de la Capul lui Decebal. Deși sunt mai multe bărci cu ghid, prețurile nu diferă foarte mult. Depinde doar de distanța sau traseul pe care îl alegi.

3. Drumeții montane – dacă îți dorești să surprinzi de la înălțime cea mai frumoasă priveliște cu Cazanele Mari și Golful Dubova, poți face asta printr-o drumeție pe Ciucarul Mare de maxim 2h-3h. Pentru un grad mai redus de dificultate este recomandat să alegeți circuitul galben. Acesta pornește de pe DN 57 în apropiere de localitatea Dubova. Mai multe detalii despre fiecare traseu în parte găsești aici.

4. Sporturi nautice – canotaj, caiac-canoe, ski-jet. Aici găsești mai multe detalii despre plimbările cu caiacul pe Dunăre pentru a vedea aproape toate obiectivele turistice care se găsesc și în traseul cu barca.

5. Ciclism – pentru cei care doresc să se bucure de peisajele frumoase din zonă pe două roți, vizitarea Cazanelor Dunării poate fi o experiență de neuitat. Se organizează tot felul de trasee fie de la Orșova până la Șvinița, fie trasee mai lungi ce pornesc chiar de la Băile Herculane (mai multe detalii aici). 

Unde te poți caza?

Clisura Dunării îți oferă foarte multe locuri de unde te poți bucura de priveliști frumoase. Mereu mi-a plăcut să mă trezesc dimineața într-un loc de unde se  pot auzi valurile Dunării. Unde mai punem zgomotul pescărușilor și al lebedelor.

De fiecare dată aleg un alt loc unde să stau peste noapte la Dunăre. Tocmai de aceea am făcut o listă cu top 5 locuri unde prefer să stau atunci când ajung în Clisura Dunării:

  1. Complex Egreta – am scris un articol aici despre experiența din această locație.
  2. Vila Selina
  3. Pensiunea Ecaterina
  4. Pensiunea Septembrie
  5. Pensiunea Melba

Fie că alegi Clisura Dunării pentru una din activitățile menționate mai sus, pentru a vizita una dintre cele mai frumoase locații din România sau pur și simplu îți dorești să te relaxezi, acesta este un loc în care merită să privești în jur și să te bucuri de frumusețea peisajelor ce te înconjoară. Deconectează-te pentru câteva zile și lasă-te cuprins de locul unde Munții Carpați îmbrățișează apele neliniștite ale Dunării.

P.S.: Dacă ai fost în această locație sau ai vizitat aceste obiective turistice în Clisura Dunării, de abia aștept să-mi spui cum ți s-a părut. Poți lăsa un comentariu mai jos!

P.P.S.: Sper că ți-a fost util articolul și dacă cunoști și alți oameni pasionați de călătorie nu uita să împărtășești și cu ei aceste informații!