drumetie-ciucarul-mare-clisura-dunarii-anamariapopescu

Dacă ajungi pe clisură, să admiri Cazanele Dunării de la înălțime este unul dintre cele mai frumoase lucruri pe care le poți face. O drumeție pe Ciucarul Mare îți va oferi priveliști de care te vei îndrăgosti. Este cu adevărat o experiență inedită și memorabilă dacă te numeri printre iubitorii de natură și aventură.

Pe langă toate obiectivele turistice de vizitat în Clisura Dunării și activitățile pe care le poți face, abia atunci când faci o drumeție pe Ciucarul Mare poți spune că experiența a fost cu adevărat completă.

De ce? Traseul pe Ciucarul Mare este considerat de mulți, ca fiind unul dintre cele mai frumoase din România. Acesta este spectaculos datorită nenumăratelor puncte de belvedere și a priveliștilor pe care le oferă spre defileul și Cazanele Mari ale Dunării.

drumetie-ciucarul-mare-clisura-dunarii-anamariapopescu

De unde începe traseul spre Ciucarul Mare?

Traseul începe din localitatea Dubova. Dacă vii dinspre Orșova, urmezi drumul pe DN 57 și pe partea stânga va fi semnalat cu o pancartă. Chiar la ieșire din localitate, unde sești parcare și o terasă generoasă. Acesta este și locul unde se află și scările din lemn care deschid urcarea prin pădure și începutul traseului.

Această urcare se continuă în jur de 30 de minute, până la primul punct de belvedere spre Cazanele Dunării. După care restul traseului și coborârea sunt mai mult o plimbare. Pentru la întoarcere se parcurge o porțiune bună în zona deschisă, îți recomand nu uiți crema cu protecție solară, mai ales în timpul verii.

De asemenea, zona este recunoscută și pentru viperele cu corn. Noi nu am întâlnit niciuna pe traseu, însă îți recomand nu te abați de la marcaje și pășești cu atenție. De obicei se tem de zgomote sau mișcare. Cu toate acestea, nu ar strica  porți șosete înalte sau pantaloni lungi, chiar dacă faci acest traseu în sezonul cald.

Cât durează o drumeție pe Ciucarul Mare?

Acest traseu face parte din Parcul Național Porțile de Fier și este accesibil pentru oricine, indiferent de nivelul de pregătire fizică. Este semnalizat cu triunghi galben, foarte bine marcat și destul de scurt. Mai exact, 4,7 km distanță. În ceea ce privește durata, aceasta depinde. Dacă mergi într-un ritm normal și faci pauze scurte la punctele de belvedere, te poți încadra în aproximativ 2-3 ore dus-întors.

De unde se pot vedea cele mai frumoase priveliști spre Cazanele Mari ale Dunării?

Cazanele Mari au o lungime de aprox. 4 km, încadrându-se între masivele Ciucarul Mare (pe teritoriul României) și Veliki Strbac (pe teritoriul Serbiei). Ciucarul Mare este locul care oferă priveliști incredibile și peisaje unice spre Cazanele Dunării și Golful Dubova.  Spun asta pentru ca am fost la Dunăre de nenumărate ori și am explorat-o atât de pe mal, cat și cu barca. Am admirat-o chiar și de pe Ciucarul Mic. Aceasta este o altă drumeție scurtă pe care o poți face chiar în aceeași zi. Evident, dacă te organizezi bine, dacă nu, îți poți dedica un weekend complet la Dunăre.

Primul punct de belvedere este chiar la sfârșitul urcării abrupte de 30 de minute. De aici te poți bucura de o priveliște absolut impresionantă spre Cazanele Mari, dar și spre Veliki Strbac de pe malul sârbesc. După nici 10 minute, pe traseu vei da de al doilea punct de belvedere. De aici se pot vedea și mai bine Cazanele Mari.

drumetie-ciucarul-mare-clisura-dunarii-anamariapopescu

Evident, pe traseu te poți opri în mai multe locuri pentru a admira peisajele. Punctele de belvedere nu sunt marcate, dar se remarcă destul de ușor. Tocmai de aceea, după ce vei mai merge puțin, vei ajunge și la al treilea punct de belvedere. Acesta îți oferă o panoramă completă spre Golful Dubova.

drumetie-ciucarul-mare-clisura-dunarii-anamariapopescu

Cu aceste priveliști în minte și suflet, urmează drumul de întoarcere. Acesta se continuă pe același marcaj semnalizat cu triunghi galben și se intersectează la un moment dat cu drumul pe care ai urcat.

Dacă ai făcut deja acest traseu sau vrei să-l faci, aştept cu nerăbdare să-mi spui care e părerea ta! Te invit să lași un comentariu în căsuța de mai jos.

De asemenea, pentru a fi la curent cu toate locurile frumoase pe care cred că merită să le vizitezi, te invit să mă urmărești pe Instagram sau Facebook.

P.S: Sper că ți-a fost util acest articol! Dacă cunoști și alți oameni dornici să descopere România, nu uita să împărtășești și cu ei aceste informații!