i-giardini-di-zoe-villa-vinci-banpotoc-anamariapopescu

Dacă ești în județul Hunedoara, chiar și în trecere, pe lângă celebrul Castel al Corvinilor (Huniazilor) nu ar trebui să ratezi I Giardini di Zoe. O grădină ce se află chiar în România, în satul Banpotoc, creată parcă să aducă mai aproape un strop din farmecul și peisajele renumite din Toscana.

Deși am mai vizitat zona respectivă și în trecut, nu știam de existența acestei locații până în momentul în care am primit un mesaj într-o noapte la ora 2.00. Sora mea, care nu era destul de obosită după o drumeție la Ochiul Beiului, a descoperit pe Facebook câteva imagini din acest loc minunat și nu s-a liniștit până nu i-am confirmat că a doua zi aveam să mergem să îl vizităm. Inițial nici nu credeam că se află în România…

Trebuie să recunosc că nu am fost prea entuziasmată la început, probabil că eram încă obosită, dar în momentul în care am ajuns acolo am fost surprinsă de frumusețea, eleganța și grija care părea să fie acordată fiecărui colț din această grădină.

Mi-am luat un cappuccino delicios de la Bicicleta cu Talent ca să mă mai trezesc puțin și am încercat să mă deconectez. Cu fiecare pas pe care îl făceam pe aleile înguste, înconjurată de verdele crud al gardurilor vii și de mirosul dulce al trandafirilor, simțeam tot mai mult farmecul Italiei și al expresiei dolce far niente.

i-giardini-di-zoe-villa-vinci-banpotoc-anamariapopescu

I Giardini di Zoeuna dintre cele mai spectaculoase și frumoase grădini din România

Situată în satul Banpotoc, aceasta m-a surprins nu doar prin aspect, ci și prin povestea care stă în spatele acestui loc deschis astăzi și pentru turiști.

Am descoperit că această grădină a fost amenajată din dorința unui italian, Giovanni Savatelli, special pentru nepoata lui Zoe. Impresionant este și faptul că pentru realizarea acesteia italianul s-a folosit de propria viziune, fără să apeleze la specialiști. După aproximativ 17 ani de muncă, pasiunea pentru grădinărit și dorința de a crea un loc special, a prins contur. Astăzi, aici se regăsesc mii de specii de plante, arbori diverși, decoruri și ornamente din piatră și chiar fântâni arteziene. Toate se combină perfect cu verdele crud și dau farmec acestui decor, transformându-l într-un adevărat peisaj toscan.

i-giardini-di-zoe-villa-vinci-banpotoc-anamariapopescuvilla-vinci-banpotoc-anamariapopescui-giardini-di-zoe-villa-vinci-banpotoc-anamariapopescuvilla-vinci-banpotoc-anamariapopescu

Cum ajungi la I Giardini di Zoe?

După cum îți spuneam și mai sus, această grădină spectaculoasă se află în satul Banpotoc din comuna Harău, județul Hunedoara. Mai exact la aproximativ 25 de minute de mers cu mașina din Deva. Alege drumul care duce spre Simeria, iar după ce treci râul Mureș, virează la stânga.  În doar câteva minute, pe partea dreaptă, o să vezi o parte din dealurile pe care se întind grădinile din Banpotoc.

Există chiar și o parcare privată unde îți poți lăsa mașina în siguranță.

Care este programul de vizitare?

I Giardini di Zoe poate fi vizitată oricând și taxa de intrare este de 10 lei/persoană. În weekend programul de vizitare este între orele 9.00 și 20.00. În schimb, în cursul săptămânii accesul se face doar pe bază de programare. Îți recomand să suni înainte pentru a te asigura că nu se realizează lucrări de întreținere în ziua respectivă. Mai multe detalii despre contact și program găsești chiar pe pagina oficială sau pe pagina de Facebook Villa Vinci – I Giardini di Zoe.

În această locație se pot face chiar și ședințe foto și se pot organiza evenimente restrânse. Mai mult de atât, se pot chiar achiziționa plante din pepinieră pentru amenajarea grădinii.

În spatele grădinii se află și locuința italianului, despre care crezusem inițial că este un restaurant cu terasă. Nu m-aș fi supărat să stau acolo, să mă bucur de soare și să admir peisajul. În schimb, am putut să fac asta din locurile special amenajate cu băncuțe. Locuri care sunt poziționate perfect pentru a admira și de la înălțime frumusețea grădinii.

Dacă ai vizitat deja I Giardini di Zoe sau îţi doreşti să faci asta, de abia aştept să-mi spui care e părerea ta. Te invit să lași un comentariu mai jos.

P.S: Sper că ți-a fost util acest articol! Dacă cunoști și alți oameni dornici să descopere România, nu uita să împărtășești și cu ei aceste informații!