Lacul-Ochiul-Beiului-Cheile-Nerei-ana-maria-popescu

Lacul Ochiul Beiului este unul dintre cele mai vizitate obiective turistice din Banatul Montan. Cu o apă care nu îngheață niciodată, de la un albastru deschis, până la un turcoaz pătrunzător și chiar un verde smarald în lumina soarelui, acesta reprezintă un loc unic din România și o destinație pe care nu ar trebui să o ratezi.

Situat în Parcul Național Cheile Nerei – Beușnița, mai exact în județul Caraș Severin, lacul a adunat în jurul lui numeroase legende. Înconjurată de coroanele brazilor înalți, apa acestuia este atât de curată și transparentă încât poți admira chiar și păstrăvii care înoată în voie.

Lacul-Ochiul-Beiului-Cheile-Nerei-ana-maria-popescu

Lacul Ochiul Beiului

Lacul-Ochiul-Beiului-Cheile-Nerei-ana-maria-popescu

Lacul Ochiul Beiului

Care e povestea din jurul lacului?

Despre Lacul Ochiul Beiului s-au spus numeroase povești, mai ales de către localnici. Un lucru e cert, apa nu îngheață nu pentru că acest lac e fermecat, ci pentru că este alimentat constant de un izvor subteran. Tocmai de aceea, indiferent de anotimp și de faptul că natura este mereu în schimbare, apa acestuia rămâne la fel.

Încă de când ajungi în apropierea lacului, una dintre legende este expusă chiar pe o pancartă cu alte informații. Se spune că în aceste ținuturi, pe vremea când erau stăpânite de otomani, ar fi trăit un frumos prinț turc (bei), cu ochii albaștri. Pentru că era pasionat de vânătoare, într-o zi când se îndrepta spre Poiana Florii, acesta a întâlnit o domniță din satul Potoc, ce era cu oile la păscut.

Cei doi s-au îndrăgostit, însă iubirea lor nu era apreciată de tatăl prințului. Din acest motiv, acesta a ordonat slugilor să o omoare pe tânără. Când prințul a aflat decizia tatălui, acesta s-a dus să se lupte pentru viața păstoriței. În acest loc pe care îl vizitează astăzi turiștii, prințul și-ar fi pierdut în lupta cu slugile, chiar unul dintre ochi. Astfel a luat naștere Lacul Ochiul Beiului, cu apa albastră precum ochii băiatului. Din jertfa și lacrimile sale de suferință ar fi luat naștere chiar izvorul care alimentează lacul.

Evident, aceasta este doar una dintre legende. Există diverse povești care s-au spus mai departe din generație în generație, unele foarte asemănătoare, altele destul de diferite. Cu toate acestea, un lucru îmi e clar, lacul este unul dintre cele mai frumoase din România și merită descoperit.

Cum poți ajunge să vizitezi Lacul Ochiul Beiului? 

Pentru a ajunge în poienița unde se găsește lacul, trebuie să faci o drumeție scurtă și destul de ușoară. Există însă 2 variante, în funcție de unde preferi să îți lași mașina sau de unde este permis accesul.

Lacul se găsește pe valea râului Bei, la limita Munților Aninei cu Munții Locvei. Este bine să știi că foarte aproape, pe traseu, se găsesc Cascada La Văioaga și Cascada Beușnița.

Lacul-Ochiul-Beiului-Cheile-Nerei-ana-maria-popescu

Cascada La Văioaga

Cascada La Văioaga

Când am făcut primul popas, la Cascada La Văioaga, am simțit că aș putea sta acolo ore în șir. Doar să admir verdele crud al pădurii, să aud șiroaiele de apă ce se revărsau cu repeziciune în cascadă și zumzetul păsărilor. Unde mai pun că am fost cucerită de razele soarelui care intensificau culoarea de smarald a apei.

De asemenea, în apropiere de Ochiul Beiului se găsește și Cascada Bigăr. Aceasta se află la jumătatea drumului dintre Anina şi Bozovici și poate fi admirată chiar și de la șosea. Am scris aici un articol complet despre ea și cum poți ajunge să o vizitezi. Dacă tot ești în zonă, îți recomand să nu o ratezi pentru că este considerată cea mai frumoasă cascadă din România.

După ce treci de satul Potoc, la intrarea în rezervație, există un loc de parcare amenajat special. Aici se găsește și zona La Tunele și Podul Bei, de unde ai mai multe variante de trasee pe Cheile Nerei.  Pentru a ajunge la Ochiul Beiului, există un singur drum, însă ai două variante.

Traseu 1: Podul Bei (La Tunele) – Cascada La Văioaga – Pescărie –  Lacul Ochiul Beiului – Cascada Beușnița

Acesta este un traseu de 7.5  km, pe care îi poți face în aproximativ 5h – 6h de drumeție. Depinde cât timp îți aloci să admiri peisajul și să faci poze. Până la Lacul Ochiul Beiului sunt în jur de 6.5 km. Pentru a ajunge la Cascada Beușnița, mai ai doar 1 km de parcurs. Merită încă 20 de minute de drumeție pentru a admira această cascadă înaltă de 5 metri și acoperită de mușchi. Personal, mi se pare că seamănă puțin și cu Cascada Bigăr.

Pe drumul de la Podul Bei spre Pescărie, se află și Cascada La Văioaga. Aceasta este situată pe partea dreaptă și trebuie să cobori puțin prin pădure pentru a te bucura de splendoarea acesteia. Dacă nu te lași cuprins de frumusețea verdelui crud al pădurii, vei observa indicatorul care te ghidează spre aceasta.

Traseu 2: Pescărie – Lacul Ochiul Beiului – Cascada Beușnița

Este vorba de același traseu ca distanță, însă de la Podul Bei, poți parcurge în jur 3 km cu mașina. Astfel, drumeția spre Ochiul Beiului poate începe exact de la Pescărie. Chiar dacă mergi cu mașina, îți recomand să te oprești pentru câteva minute și la Cascada La Văioaga. De la Pescărie accesul cu mașina nu mai este permis pentru turiști. Deci pentru a ajunge la Lacul Ochiul Beiului și la Cascada Beușnita este necesar să mergi pe jos prin pădure.

Îți recomand să-ți dedici suficient timp și să faci tot traseul de la Podul Bei până la Cascada Beușnița pe jos. Mergi aproape tot drumul prin pădure pentru că astfel te poți bucura de aerul curat și de peisajul din zona respectivă. Pentru a descoperi și alte locuri din această zonă, pe pagina de Facebook Banatul Montan găsești foarte multe informații utile. Aici se postează constant despre obiective turistice, drumeții sau activități pe care le poți face în zonă.

cheile-nerei-ana-maria-popescu lacul-ochiul-beiului-cheile-nerei-ana-maria-popescu

Dacă ai vizitat deja Lacul Ochiul Beiului sau vrei să faci asta, de abia aştept să-mi spui care e părerea ta. Te invit să lași un comentariu în căsuța de mai jos.

De asemenea, pentru a fi la curent cu locurile noi pe care cred că merită să le vizitezi, te invit să mă urmărești pe Instagram sau Facebook.

P.S: Sper că ți-a fost util acest articol! Dacă cunoști și alți oameni dornici să descopere România, nu uita să împărtășești și cu ei aceste informații!