Despre Vulcanii Noroioşi de la Pâclele Mici și Pâclele Mari s-au bolborosit o grămadă de legende de-a lungul timpului. Cu toate acestea, adevărul este că aceştia reprezintă un fenomen natural, unic în Europa, datorită modului în care au fost formați.
Chiar dacă aceștia nu emană magmă fierbinte, imaginea oferită este spectaculoasă.
Cum au luat naștere Vulcanii Noroioși și ce sunt mai exact?
Când auzi denumirea de ,,vulcan”, probabil în minte îţi apare imaginea acelor vulcani imenşi, care atunci când erup fac un nor mare de fum şi lava acestora distruge tot ce întâlneşte în cale. Din fericire, aceşti vulcani sunt diferiţi şi oricât de impresionantă ar fi o imagine de genul, aceştia emană doar noroi.
Vulcanii Noroioşi s-au format în urma erupţiilor de gaze din pământ. Mai exact, prin împingerea la suprafaţă a apei şi noroiului de la o distanţă de 3.000 – 3.500 m. Pentru că noroiul emanat este lichid, conurile vulcanilor au dimensiuni destul de mici. Astfel că, craterele ajung să aibă dimensiuni doar până la 5 – 6 m înălţime.
E amuzant să privești cum noroiul gri bolborosește încontinuu și se prelinge pe versanții acestora. Atunci când solul este cald, urmele lăsate de scurgerea noroiului se usucă şi solul crapă.
Mai jos poţi vedea câteva dintre şanţurile adânci create în timp.
Pentru că în zona respectivă solul este sulfuros, nu o să întâlneşti foarte multă vegetație. Cu toate acestea, peisajul oferit este mai degrabă unul selenar.
Unde se găsesc Vulcanii Noroioşi?
Dacă nu eşti din zonă, îţi recomand să te opreşti la Vulcanii Noroioşi sau să îi incluzi în traseul tău alături de alte obiective. Aceştia reprezintă un fenomen unic în România şi chiar cred că merită să mergi măcar o dată să îi vezi. Mai ales dacă eşti în trecere prin zonă sau pe lângă Buzău.
Cei mai vizitaţi şi cunoscuţi sunt Vulcanii Noroioşi de la Pâclele Mari şi Pâclele Mici. Din anul 1924 aceştia au fost incluşi pe lista monumentelor naturii.
Cum poți ajunge la Vulcanii Noroioși de la Pâclele Mici și Pâclele Mari?
Accesul până aproape de Vulcanii Noroioşi se poate face direct cu maşina. Cel mai uşor se ajunge pornind din Buzău spre Braşov, pe DN10. Aceştia se află la aproximativ 35 km de Buzău, după ce parcurgeţi un drum rural prin localitatea Sătuc (comuna Berca), spre Policiori.
Vulcanii Noroioşi de la Pâclele Mici se află înainte de cei de la Pâclele Mari, însă foarte multă lume trece fără să observe indicatorul spre aceştia. Accesul până la Pâclele Mici se face cu maşina, însă şi printr-o plimbare pe jos o porţiune de drum. În schimb, Pâclele Mari sunt foarte aproape de parcare şi trebuie doar să treci de punctul de unde achiziţionezi biletul de acces.
Vulcanii Noroioşi de la Pâclele Mici – 16,5 ha
Vulcanii Noroioşi de la Pâclele Mari – 22 ha
Când este recomandat să vizitezi această zonă?
Deşi Vulcanii Noroioşi îţi pot oferi un peisaj diferit în funcţie de anotimp, e mult mai plăcut să îi vizitezi în sezonul mai cald. Dacă îţi doreşti cu adevărat să te bucuri de plimbare, e recomandat să mergi primăvara sau toamna devreme. De ce? Pentru că atunci când plouă, zona devine mlăştinoasă, terenul este destul de alunecos şi nu poţi remarca foarte bine fenomenul. În schimb, în timpul verii, dacă este caniculă sau secetă, s-ar putea ca zona să fie foarte uscată şi să nu vezi cum emană vulcanii noroi. Astfel că o să fie doar nişte cratere micuţe care fac bulbuci, prea puţin spectaculose.
Ce trebuie să mai ştii dacă vizitezi Vulcanii Noroioşi?
- Pesajul diferă în funcţie de anotimp şi de cât de mult noroi elimină vulcanii
- Se percepe o taxă de vizitare separată pentru fiecare zonă în parte: Pâclele Mici şi Pâclele Mari
- Nu este permis fumatul în zonă, deoarece gazul metan emanat de vulcani se poate aprinde
- Nu trebuie să aruncaţi obiecte/pietre/lemne/sticle/gunoaie în craterele vulcanilor
- În zona vulcanilor, unde se prelinge noroi, zona este destul de alunecoasă
- Nu este permis accesul cu animale de companie
- Este recomandat să verificaţi programul de vizitare înainte
Dacă ai vizitat deja Vulcanii Noroioși sau îţi doreşti să faci asta, aştept cu nerăbdare să-mi spui care e părerea ta. Te invit să lași un comentariu mai jos.
P.S: Sper că ți-a fost util acest articol! Dacă cunoști și alți oameni dornici să descopere România, nu uita să împărtășești și cu ei aceste informații printr-un simplu SHARE cu ajutorul butonului de Facebook de mai jos.