produse-esențiale-pentru-îngrijirea-tenului-gras -ana-maria-popescu

Știu cât e de greu să ai tenul gras și automat predispus la acnee. De ani buni de când mi-au apărut primele coșuri în adolescență am început să testez o grămadă de produse pentru a-mi da seama ce funcționează cu adevărat pentru problemele tenului gras. Am trecut prin multe etape, prin stări diverse și tratamente care mi-au făcut mai mult rău decât bine.

Îți povesteam la un moment dat cum am ajuns la un fel de ,,chimioterapie orală” doar pentru a avea din nou un ten curat prin intermediul acelor pastile pentru încredere. În timp, mi-am dat seama că tenul meu reflectă nu doar produsele pe care le folosesc, dar și alimentația, obiceiurile, somnul, stresul și toate activitățile pe care le fac.

Au trecut destul de mulţi ani de când nu mă mai confrunt cu probleme atât de mari, însă chiar şi acum am un ten gras, predispus la acnee şi trec prin perioade în care aspectul tenului meu nu este tocmai cel dorit. Partea bună din toate acestea este că am învățat să am mai multă grijă de el, să fiu atentă la nevoile lui și să am o rutină în ceea ce privește îngrijirea acestuia.

Pe lângă toate acestea, nu mă mai simt stânjenită dacă cineva se uită insistent la mine sau îmi oferă sfaturi de ,,îngrijire a tenului”, chiar dacă ei nu s-au confruntat niciodată cu această problemă. Dacă și tu ai trecut prin asta, cred că știi cum e ca cineva să te considere bolnav sau chiar neîngrijit, când de fapt tu investeşti în tot felul de produse, faci o mulţime de analize, încerci o grămadă de tratamente și de cele mai multe ori dezvolți o grijă excesivă pentru îngrijirea tenului.

Pentru că e necesar să avem grijă de tenul nostru indiferent de anotimp și pentru că știu cât de greu e să te pierzi în sfaturile tuturor celor care promovează produse doar pentru că sunt la modă, m-am gândit să prezint câteva dintre produsele care nu ar trebui să lipsească din rutina de îngrijire zilnică a tenului gras predispus la acnee, dar și obiceiurile mici de îngriijire zilnică care, crede-mă pe cuvânt, chiar fac diferenţa. De ce? Pentru că mi-am dat seama că, de cele mai multe ori, chiar eu eram cea care îmi intensificam problemele din cauza faptului că nu eram constantă și mereu testam produse noi, fără să fiu atentă și la alte aspecte. Fie nu le foloseam așa cum trebuie și cât trebuie, fie le schimbam repede cu alte produse și nu făceam altceva decât să îmi agresez și mai rău tenul.

Nu sunt specialist și nici nu vreau să vorbesc ca și când aș fi. Vorbesc doar din experienţa proprie legată de problemele pe care le-am întâmpinat în ultimii ani în îngrijirea tenului gras. Pentru că m-am confruntat cu aceste probleme și încă mă confrunt uneori, îmi doresc ca tu să nu mai treci prin ce am trecut eu. Să nu mai arunci bani pe toate produsele pe care ți le recomandă cineva doar uitându-se la fața ta.

În primul rând, cum recunoşti tenul gras?

Este destul de simplu. Tenul este lucios, cu porii deschişi şi de multe ori, caracterizat prin exces de sebum. Tratat sau neîngrijit corespunzător, acesta poate conduce la apariţia coşurilor.

Îngrijirea tenului gras, fie că e acneic sau nu, se face apelând la sfaturile şi recomandările specialiştilor. Cu toate acestea, rutina zilnică de îngrijire este esenţială pentru aspectul și sănătatea acestuia.

Mai jos îți prezint produsele pe care le includ în rutina zilnică pentru îngrijirea tenului gras. E foarte important să îți dai seama când nevoile tenului tău se schimbă și anumite produse nu se mai potrivesc sau chiar generează reacții adverse.


7-produse-esențiale-pentru-îngrijirea-tenului-gras-ana-maria-popescu

Rutina mea zilnică pentru îngrijirea tenului gras include următoarele produse:

1. Gel de curățare. Tenul gras trebuie curățat folosind produse blânde. Fie că alegem produse sub forma de spumă, gel sau cremă, acestea trebuie să curețe tenul cât mai bine, nu să îl irite. De câțiva ani, eu folosesc gelurile spumante de curățare de la Cerave și La Roche Posay. Astfel, curăț tenul în profunzime și îndepărtez celulele moarte. Una dintre principalele cauze ale acneei și porilor dilatați. Am mai încercat în trecut și mi-au plăcut, geluri de curățăre de la Elemis și Kiehl’s, tot pentru tenul mixt / gras.

2. Apă micelară. Pentru a mă asigura că am curățat tenul în profunzime, mai ales după ce port machiaj, folosesc și apă micelară. Aceasta are rolul de a îndepărta cu ușurință impuritățile, cu ajutorul unei dischete demachiante. Pe lângă asta, apa micelară nu are doar rol de curățare, ci și tonifiază, fiind foarte delicată cu pielea. Pentru curățarea tenului gras, în funcție de sezon, folosesc: Garnier Skin Naturals Pure Active, Apa Micelară Cleanance de la  Avene, Sensibio H2O AR de la Bioderma și Sebiaclear de la SVR.

3. Loțiune tonică. Este foarte important să includem în rutina de îngrijire zilnică loțiunea tonică, deoarece acest produs echilibrează ph-ul pielii. Ce înseamnă asta? De fiecare dată când ne spălăm pe față, ph-ul pielii se modifică datorită apei pe care o folosim. Astfel că, loțiunea tonică se absoarbe rapid în piele, o aduce la starea ei naturală și închide perfect porii. Pe lângă acestea, permite pielii să absoarbă cu ușurință ingredientele din produsele de îngrijire (serumuri, creme, etc.). Momentan folosesc Ultra Facial Oil-Free Toner de la Kiehl’s, însă cel mai mult mi-a plăcut cea de la Elemis,Balacing Lavander Toner. Am mai folosit și am fost mulțumită și de Balancing Toner de la Bruno Vassari și de Liquid Hydration de la Geek&Gorgeous. 

4. Ser de hidratare. Excesul de sebum, luciul feței indiferent de sezon și punctele negre sunt doar câteva dintre problemele tenului gras. Tocmai de aceea, de foarte multe ori, tindem să renunțăm la  hidratare și greșim. În cazul tenului gras, lipsa hidratării determină tenul să producă și mai mult sebum, deoarece pielea încearcă să se protejeze singură de schimbările bruște de temperatură. Tocmai de aceea, este foarte importantă utilizarea unui ser pentru hidratare, reglarea secreției de sebum și diminuarea porilor dilatați. Pentru toate acestea, eu sunt un mare fan al serului antioxidant Ampoule C Anti-Ox de la SVR și al fiolelor Algae Vitalizer de la Babor. Tot pentru hidratare, dar și pentru semnele de la acnee, folosesc Niacinamida şi Acid hialuronic de la The Ordinary și Midnight Recovery Concentrate de la Kiehl’s. Înainte de a le aplica pulverizez pe ten apă termală pentru o absorbție mai bună.

5. Cremă hidratantă. Pentru o hidratare intensă aleg să folosesc o cremă cu o textură ușoară care nu lasă o peliculă grasă și se absoarbe cât mai bine în piele. Este important ca aceasta să fie nutritivă, mai ales dacă o aplic seara, pentru a hrăni pielea pe timpul nopții. Îmi place foarte mult textura cremei de zi Clinique Moisture Surge 72-Hour Auto-Replenishing Hydrator  și a cremei hidratante Aqua Genomics Sorbet Rich de la Bruno Vassari. 

Dacă îmi doresc un efect mat, folosesc crema matifiantă seboreglatoare Sebiaclear Mat+Pores de la SVR. În schimb, crema care nu îmi lipsește indiferent de sezon, este Corrective Cream de la Bruno Vassari. Pur și simplu m-am îndrăgostit de ea după ce mi-a fost recomandată de către cosmeticiană. O aplic local pe coșuri sau chiar înainte ca acestea să apară, în zonele în care simt că se anunță ,,o explozie”.

Evident, să nu uitam în îngrijirea tenului gras și de:

6. Protecție solară. Indiferent de tipul de ten, protecţia solară nu ar trebui să lipsească din rutina zilnică pentru că ajută la prevenirea ridurilor şi combate apariția petelor. Pentru protecţia tenului gras şi predispus la acnee eu folosesc crema tratament Effaclar Duo (+) SPF 30 de la La Roche Posay și crema SPF 50+ Sun Secure Blur de la  SVR.

7. Exfoliant enzimatic. Ştiai că celulele pielii se regenerează la fiecare 28 de zile? Tocmai de aceea, exfolierea uşoară este recomandată o dată pe săptămână pentru a înlătura celulele moarte de la suprafața pielii. Pe lângă asta, sunt favorizate procesele de regenerare a pielii şi pătrundere în profunzime a substanţelor active din serumuri sau creme. Eu prefer o exfoliere ușoară a tenului și aleg de cele mai multe ori să folosesc exfolianți din comerț.

Acestea sunt doar câteva dintre produsele pe care le folosesc constant pentru că tenul meu reacționează bine la ele. Asta nu înseamnă că sunt 100% potrivite și pentru tenul tău, chiar dacă este gras sau predispus la acnee. În continuare caut și introduc produse noi pentru că și nevoile tenului meu se schimbă. Mai mult de atât, fac constant tratamente cosmetice și solicit sfatul dermatologului atunci când simt că o anumită problemă persistă.

La ce ar trebui să fii atentă pe lângă produsele pe care le folosești?

  • Ai grijă la alimentație. Degeaba folosești „super” produse recomandate de specialiști dacă nu acorzi o atenție aparte alimentației. De cele mai multe ori, problemele sunt cauzate din interior. Astfel, produsele de îngrijire nu le pot trata, ci doar ține sub control.
  • Asigură-te că bei zilnic cantitatea de apă necesară organismului tău. Nu cred că mai e nevoie să îți spun că apa are un rol foarte important în detoxifierea organismului și eliminarea toxinelor. Pe lângă asta, apa este considerată ca o cremă, acționând și hidratând de la interior spre exterior. Asigură-te că bei apă atât în timpul zilei, dar și dimineața pe stomacul gol înainte de orice altceva (cafea, mâncare).
  • Nu îți lipsi organismul de vitamine și minerale. De exemplu, este cunoscut faptul că vitamina D are un rol vital pentru piele.
  • Schimbă des prosopul pe care îl folosești să-ți ștergi tenul. Este indicat să ai un prosop special doar pentru față și să îl schimbi regulat. Eu prefer de multe ori să folosesc prosoapele de hârtie.
  • Înlocuiește fețele de pernă la câteva zile. Cred că știi deja că în timpul nopții transpirăm și bacteriile de pe fața și părul nostru sunt transferate pe așternuturile și pernele pe care dormim. E foarte important să schimbi și să speli fețele de perne cât mai des, mai ales în sezonul cald.
  • Dezinfectează-ți pensulele pentru machiaj. Acestea adună mizerie și bacterii și pot constitui o cauză principală a apariției acneei. Asigură-te că îți cureți pensulele cu atenție folosind produse speciale pentru curățare. (*poți să îți dezinfectezi cât mai des și telefonul mobil)

Pe lângă asta…

  • Exfoliază-ți regulat tenul și fă tratamentele necesare (măști, tratamente cosmetice, etc.). Evită să folosești produse precum zahăr, mălai sau bicarbonat de sodiu pentru exfolierea tenului. Acestea sunt destul de agresive și îl pot irita foarte ușor.
  • Folosește apă termală. În sezonul cald o poți utiliza pentru reîmprospătarea tenului. De asemenea, o poți folosi și înainte de aplicarea unor serumuri sau creme. Astfel favorizezi gradul de absorbție a celor din urmă.
  • Evită cremele care conțin parafină sau vaselină.
  • Nu folosi fond de ten ce conține silicon pentru că nu îi permite tenului să respire și astupă porii.
  • Evită produsele ce au în compoziție parfum, alcool, uleiuri esențiale sau alți iritanți.
  • Pentru uz zilnic, încearcă să folosești mai mult BB Cream-uri, dacă îți dorești totuși o acoperire ușoară. Ai grijă să fie totuși noncomedogenice.
  • Folosește local creme cu acid azelaic potrivit pentru acnee sau semnele lăsate de aceasta.

NICIODATĂ SĂ NU ADORMI FĂRĂ SĂ TE DEMACHIEZI!!!

Sper că acest articol ți-a fost util și m-aș bucura tare mult să îmi spui care este rutina ta zilnică de îngrijire. De asemenea, poate ai testat și descoperit pe parcurs și alte lucruri benefice pentru îngrijirea tenului gras. Sharing is caring!

Credit foto: Patriis Morenci