obiceiuri-sănătoase-într-o-lume-digitală-ana-maria-popescu

Trăim într-o lume digitală și ne bucurăm zilnic de oportunitățile oferite de tehnologie. Cu toate acestea, sunt și câteva provocări cărora trebuie să le facem față. Suntem mereu conectați și simțim nevoia să ne verificăm telefonul din 10 în 10 minute. Prea multe notificări, prea multă informație, prea multă presiune și prea puțin timp.

Ce trebuie să facem pentru a ne găsi echilibrul în era tehnologiei, a informației și a accesibilității? 

Nu a fost niciodată mai simplu să învățăm, să cumpărăm sau să facem un anumit lucru. Totul se găsește online, doar la un click distanță. Pentru a depăși una dintre cele mai comune provocări moderne, trebuie să fim atenți la acțiunile zilnice. Mai exact, la obiceiurile noastre. Cu cât avem obiceiuri mai sănătoase și utilizăm tehnologia în scopul pentru care a fost creată, cu atât ne putem bucura mai mult de viață.

Personal, trebuie să recunosc că sunt momente în care mă simt copleșită. Munca într-un domeniu digital este provocatoare, dar și obositoare uneori. Nu de puține ori am senzația că telefonul s-a transformat într-o prelungire a mea, dar și că sunt conectată mereu la ceea ce se întâmplă. Chiar în timp ce scriu acest articol cred că mi-am verificat telefonul de cel puțin 10 de ori…

Da… nu este o mărturisire prea satisfăcătoare.

Tu te-ai gândit de câte ori ți-ai verificat telefonul astăzi? Sau care este timpul petrecut cu acesta?

Pentru că nu mi se pare suficient să conștientizez faptul că petrec foarte mult timp în fața ecranelor mi-am dorit de foarte mult timp să adopt anumite obiceiuri, care să mă ajute să folosesc tehnologia atât cât am nevoie de ea. Nu mai mult, nu mai puțin. Suficient cât să îmi fac treaba. Să mă pot concentra mai mult pe ceea ce fac și să nu mă trezesc că pierd 30 de minute aiurea pentru că dau scroll pe Instagram fără un scop anume.

Faptul că citești acest articol înseamnă că ți-ai pus un semn de întrebare și se poate ca obiceiurile prezentate mai jos să-ți fie chiar utile.

7 obiceiuri sănătoase într-o lume digitală 

1. Nu verifica telefonul imediat după ce te-ai trezit

Care e primul lucru pe care îl faci dimineața?

Oprești alarma și cu ochii deschiși pe jumătate îți verifici conturile de Instagram și Facebook pentru a vedea ultimele notificări? Sau poate te grăbești să-ți verifici e-mailul pentru că ai primit informații ce nu pot aștepta până ajungi la birou sau până îți începi programul de muncă?

Ei bine… acest comportament nu e nici mai mult, nici mai puțin, decât un indicativ al dependenței digitale. Faptul că avem acces rapid și ușor la informație nu ne face mai productivi, ci ne controlează acțiunile.

Amintește-ți că poți amâna anumite activități. Nu se va întâmpla nimic rău dacă nu îți verifici conturile de social media sau e-mailul imediat după ce te-ai trezit. Poate te bucuri de o cafea și de micul dejun în liniște, fără să te gândești deja la sarcinile ce trebuie să le rezolvi la locul de muncă.

Acordă-ți timp pentru lucrurile personale. Fie că plimbi câinele de dimineață, meditezi 10 minute, citești câteva pagini dintr-o carte sau te bucuri de o conversație cu partenerul, cred că este mult mai benefic decât să-ți verifici constant telefonul dimineața.

2. Nu mânca în fața ecranelor (telefon/laptop/TV/tabletă)

M-am trezit de foarte multe ori că vorbesc la telefon, scriu mesaje sau pur și simplu verific anumite informații în timp ce mănânc. Chiar dacă îmi iau telefonul cu mine la masă din obișnuință, de cele mai multe ori ajung să primesc anumite notificări și astfel nu mă mai concentrez asupra mâncării.

Faptul că mâncâm în fața ecranelor ne face mai puțini atenți la această acțiune. Gândurile noastre sunt mereu în altă parte. Nu ne bucurăm de ceea ce mâncăm, de miros, de textură, de timpul respectiv, ci ne gândim că trebuie să mâncâm doar pentru a ne potoli foamea și cam atât…

Încearcă să-ți lași telefonul, laptopul sau tableta în altă parte atunci când mănânci. Mai mult de atât, dacă ai oportunitatea să te uiți la o emisiune TV, un serial, știri, etc. în timpul mesei… nu o face. Știu că astfel pare că facem mai multe lucruri în același timp și suntem oarecum mai eficienți dacă trimitem un e-mail sau răspundem la un mesaj în timpul mesei, dar pe termen lung, acest obicei nu este deloc în avantajul nostru.

3. Creează zone și activități fără tehnologie

De exemplu, fără telefon sau televizor la masă, cum spuneam și mai sus.

De asemenea, e bine să renunți la tehnologie și atunci când faci activități ce implică o concentrare mai mare. Fie că citești, faci sport, te bucuri de activități în aer liber, stai de vorbă cu un prieten sau chiar mergi pe stradă, e important să ai momente în care te deconectezi.

Nu e ușor! Dar e mai important să verifici anumite notificări decât să te bucuri de o discuție adevărată sau de o plimbare în natură?

Astfel de obiceiuri necesită timp și probabil la început ți se va părea greu. O să simți că trebuie să faci ceva, dar nu știi ce. În timp, o să-ți dai seama că nevoia de a sta cu ochii în micul ecran și de a verifica ceea ce se întâmplă online, o să fie tot mai mică.

4. Nu ţine telefonul sau alte device-uri în camera în care dormi

Ți s-a întâmplat vreodată să îți scapi telefonul direct în față în timp ce stăteai în pat, cu gândul să adormi, dar erai totuși online?

Hai să fim serioși! Cu toții stăm de multe ori pe rețelele de socializare ,,doar 5 minute” înainte de a adormi pentru a verifica ultimele notificări.

Ei bine, acest obicei nu doar că ne întârzie ora la care adormim, dar ne afectează și calitatea somnului. Ecranele și mai ales dispozitivele smart, ne oferă incredibil de mulți stimuli, care îi transmit creierului nostru un singur mesaj: ,,Nu dormi! Stai treaz!”. Și mai stăm… încă alte ,,5 minute”, nu?

Este recomandat, cu cel puțin 30 de minute sau chiar 1 oră înainte de culcare, să renunțăm la ecrane. Mai mult de atât, dacă ai ,,puterea de a decide”, nu dormi cu telefonul în aceeași cameră. 

Șansele să primești un mesaj, un apel sau o notificare sunt destul de mari. Asta înseamnă că te-ai trezit și gândul tău este deja la ceea ce ai văzut mai devreme în micul ecran, dar și la încercarea de a adormi la loc. Mai ales când te trezești fără să vrei și vezi că mai ai doar 2h de somn până sună alarma… Panicăăă! Trebuie să adormi cât mai repede la loc! Știi ce zic, nu?

5. Focusează-te pe priorități, nu pe tehnologie

Când vine vorba de obiceiuri sănătoase într-o lume digitală, vorbim inevitabil și de priorități.

În prezent, este din ce în ce mai dificil să ne concentrăm asupra unei sarcini, mai ales la locul de muncă. Din cauza importanței pe care social media o are în viața noastră, suntem constant ,,întrerupți” din activitățile noastre.

Faptul că suntem distrași și ne scade nivelul de concentrare în timpul anumitor activități, ne împiedică să fim eficienți. Nu suntem eficienți, nu suntem nici productivi. Astfel că, ajungem să ne aglomerăm cu tot felul de sarcini pe ultima sută de metri. Mai mult de atât, ne simțim frustrați în momentul în care nu ne-am respectat planificarea pe care o aveam pentru ziua respectivă…

Nu e nimic în neregulă să folosești tehnologia atunci când ai nevoie de ea și e chiar indicat să iei pauze în timpul anumitor activități. Este important totuși să-ți setezi prioritățile și să te concentrezi pe ceea ce ai de făcut.

6. Bucură-te de mai mult timp în natură 

Timpul petrecut în natură este în prezent mai important ca niciodată. Trăim într-o lume digitală și suntem conectați la tehnologie 24/24.

Mulți dintre noi lucrăm între 8h și 12h. Ne monitorizăm somnul, caloriile sau sănătatea cu ajutorul device-urilor inteligente și petrecem mai mult timp în spații închise, decât în aer liber.

Tu nu ești un device! Cum îți încarci bateriile când simți că nu mai ai energie

Natura are un efect surprinzător asupra noastră. Chiar dacă nu ești o persoană sportivă și nu te-ai vedea niciodată într-o drumeție în munți sau dormind într-un cort, sunt o grămadă de activități care te-ar putea ajuta să te deconectezi.

Fie că e vorba de o simplă plimbare cu bicicleta sau câteva momente petrecute în liniște într-un parc, e important să petreci timp în natură. Fă-ți regulat un update și ai grijă de sănătatea ta fizică și psihică.

7. Petrece o zi întreagă fără tehnologie

Wow… asta da provocare. Nu-i așa? Oare cine poate să reziste fără telefon cel puțin o zi?

Una dintre cele mai mari probleme este că avem mereu acces la diverse surse de divertisment sau de petrecere a timpului liber. Faptul că suntem mereu conectați, ne determină să ne simțim copleșiți de volumul de informație. 

Pentru a putea scăpa de acest sentiment, din când în când, ar fi bine să iei o pauză în care te deconectezi total. Pentru mulți, o zi fără tehnologie pe săptămână e mai mult decât suficient pentru a-și pune gândurile în ordine.

Iar pentru ca aceasta să nu sune ca o restricție, gândește-o ca pe o oportunitate. Știi prea bine ce avem noi tendința să facem când ni se spune că ceva e interzis. Deci, poate fi o oportunitate de a petrece o zi întreagă cu prietenii/familia. O oportunitate de a face activitățile dorite fără a fi întrerupt. O oportunitate de a te odihni sau de a face orice simți că îți aduce satisfacție.

Până la urmă, e important să faci ceea ce ți se potrivește. Nu înseamnă că toate obiceiurile prezentate mai sus ți se potrivesc sau o să îți schimbe radical viața. Nu îți garantează nici că o să fii mai fericit dacă le introduci în rutina ta. Trebuie să fii conștient că tehnologia ne aduce o mulțime de beneficii. Cu toate acestea, poate reprezenta și un pericol dacă este utilizată în exces.

Grija față de sine stă în fapte mărunte. Doar tu poți controla timpul pe care îl petreci în fața ecranelor. Faptul că ieși din zona de confort uneori îți poate aduce cele  mai provocări și aventuri.

Photo credit: Vlada Karpovich