ana-maria-popescu-lucruri-învăţate

Sună puțin ciudat, nu?

Oare câte lucruri ai putea să înveți până la vârsta asta? Când pare că ai tot timpul din lume şi o viaţă întreagă de trăit şi de experimentat.

Ooo, da! Nici nu ai idee cât de multe lucruri poți învăța. Pentru că așa cum spunea cineva:

We are not human beings, we are human becomings. – John Addison

Fie că vrem, fie că nu vrem, reușim să învățăm multe lucruri în viață. Experimentăm, greșim, reușim sau o dăm din nou în bară, dar mergem mereu mai departe. Sau cel puţin viaţa merge mai departe şi noi trebuie să ne adaptăm. Căci, nu prea avem de ales.

Zilele acestea, cu toate că nu mă consider o persoană foarte înțeleaptă, am stat și m-am gândit puțin la tot ce am învățat până acum. Oare e ceva ce e cu adevărat important și mi-aș dori să iau mai departe cu mine?

Cu siguranță!

*DISCLAIMER: Am început aceasta listă la 21 de ani și de atunci mi-am păstrat obiceiul de a fi sinceră cu evoluția mea. 

1. Am învățat că e foarte important să greșesc (și de multe ori o fac așa de bine că îmi dau cu greu seama). Și ce e așa fain în asta? E chiar neplăcut, aș spune. Însă nu există modalitate mai bună decât învățarea prin propriile greșeli.

2. Am învățat să fac mișto! Și o fac ori de câte ori simt că situația o cere. Daaar… aplic asta în primul rând pe mine. Am ajuns chiar să mă enervez în situațiile în care e nevoie să le spun prietenilor cum aș fi făcut eu mișto de mine sau ce replică mi-aș fi dat, doar pentru că ei nu au fost pe fază să mă taxeze pentru aberațiile pe care le ziceam.

3. Am învățat să fac lucruri pentru mine. Nu e vorba de egoism aici, însă atunci când fac sau îmi doresc ceva cu adevărat, o fac în primul rând pentru mine. Nu pentru alții. Ceilalți sunt oricum prea preocupați cu problemele lor încât să observe ce carte am mai citit, unde am mai fost sau eu știu… alte nebunii.

4. Am învățat că trebuie să mă bucur de lucruri mărunte. Am mai scris despre asta cândva chiar aici, însă susțin în continuare că într-o lume în care cu toții încercăm să trăim ca în filme, e foarte important să acceptăm realitatea. Să ne bucurăm de lucruri pe care poate le considerăm uneori banale sau chiar nesemnificative.

5 Am învățat că nu e nevoie și nici nu trebuie să mulțumesc pe toată lumea. Oamenii sunt atât de diferiți încât e imposibil să îi mulțumești pe fiecare în parte, dacă tu îți dorești să fii cu adevărat fericit.

6. Am învățat să cânt sau să dansez pe stradă. Adică ce? Ce e de învățat în asta? Simplu… să de detașezi de părerea celorlalți și să nu îți fie teamă de ceea ce simți sau îți dorești să exprimi.

7. Am învățat să pun întrebări și să cer. Nu e nicio rușine să recunoști că nu știi anumite lucruri. Întreabă și de cele mai multe ori vei descoperi nu doar răspunsuri care te vor ajuta, dar și oameni de la care ai ce învață.

8. Am învățat să mă bucur de prezent. Nu-mi spune că nu ai trecut niciodată pe lângă oameni sau clădiri fără să le observi pentru că ori erai prins în trecut, ori îți planificai viitorul? Am început să apreciez acum, aici și azi.

9. Am învățat să port hainele ce mă reprezintă. Mi-am dat seama că nu are sens să mă chinui să port ceva ce e la modă, dar nu se potrivește cu stilul meu. E ca și când ai îmbrăca un pinguin în tutu. Crezi că arată grozav? Poate doar amuzant și atât…

10. Am învățat să nu mă mai plâng din nimicuri. În primul rând e foarte obositor pentru cei din jur și în al doilea rând chiar nu simt că mă ajută real să depășesc momentul.

Peste 20 de ani vei fi dezamăgit din cauza lucrurilor pe care nu le-ai făcut, nu din cauza celor pe care le-ai făcut. – Mark Twain

11. Am învățat să fac ceea ce simt și să trăiesc așa cum simt. De ce ar trebui să îți complici existența îngrijorându-te mereu de ceea ce cred alții despre tine sau ce faci?

12. Am învățat că munca la țară nu mă face erou, dar m-a ajutat să devin mai disciplinată și mai organizată. Ah… era să uit. Munca asta m-a mai scăpat de foarte multe ori și de sală. Cum? Află chiar de aici.

13. Am învățat să am răbdare. Mi-am dat seama că e atât de plăcut uneori să îi vezi pe alții cum se agită încât stai și te gândești dacă are sens să faci și tu același lucru. Deci, chiar are rost să te agiți ca o găină înainte să facă un ou? Trecând peste această glumă, economiseşti mai multă energie dacă nu te panichezi/agiţi aiurea şi vei găsi o rezolvare mult mai repede.

14. Am învățat că e mult mai bine să fii sincer. Nu de alta, dar s-ar putea să uiți anumite minciuni și să te încurci  mai târziu în povești. Lăsând asta deoparte, adevărul e că, fiind sincer cu alții, ești sincer și cu tine în același timp.

15. Am învățat să ajut și să ofer fără să aștept ceva în schimb. Unele lucruri se fac pentru că le simți, nu pentru că ai ceva de câștigat din ele.

16. Am învățat că nu am de ce să mă simt inferioară nimănui. Oamenii care vor să te simți inferioară o fac din cauza propriilor lor complexe. Cei care îți sunt superiori din diverse motive, nu vor evidenția asta, ci te vor privi crescând.

17. Am învățat să spun „Te iubesc!”. Pare banal, nu? Sunt o mulțime de oameni care o spun cu ușurință chiar de câteva ori pe zi. Ei bine, eu nu am putut să le spun asta nici măcar părinților până când nu am realizat că poate nu o să mai am ocazia să fac asta.

18. Am învățat că uneori e bine să nu mai faci atâtea planuri. E chiar plăcut uneori să te lași condus de instinct și să faci lucruri de care nu credeai că erai vreodată capabil.

19. Am învățat că nimic nu e mai important decât familia și respectul. Cred că sunt singurele lucruri pe care dacă le pierzi, e greu să le mai aduci înapoi.

20. Am învățat că s-ar putea să nu mai existe mâine sau măcar clipa următoare. Mda… sună trist. Dar suntem atât de prinși în goana asta după a avea, încât uitam că trebuie să mai fim.

21. Am învățat să mă bucur mai mult de timpul petrecut cu familia. Uneori uităm să petrecem timp cu cei dragi sau să le spunem ceea ce simțim și ne trezim într-o zi, pur și simplu, că acei oameni nu mai sunt în viața noastră. Că e prea târziu să ne mai întoarcem acasă pentru că… nu ne mai așteaptă nimeni.

22. Am învățat că mai am atât de multe de învățat… și îmi surâde această idee. Cred că viața e un proces continuu de învățare și că suntem suma a ceea ce facem și citim sau a oamenilor cu care ne înconjurăm.

23.  Am învățat că obiceiurile sănătoase și micile momente pe care ni le dedicăm zilnic ne ajută să fim mai împliniți și mulțumiți de noi.

24.  Am învățat să mă bucur de fiecare călătorie în parte. Mi-am dat seama că momentele trăite în prezent sunt mai importante decât cele surprinse prin lentila camerei foto. Deși, de multe ori, atunci când privesc anumite fotografii e ca și când m-aș întoarce pentru câteva secunde în locul și momentul respectiv. Iar acest lucru îmi oferă o energie aparte.

25.  Am învățat că e mai bine să îmbrățișezi pe cineva de două ori, decât deloc, gândindu-te că ai tot timpul din lume să faci asta. Adevărul e că nu ai timp! Dar nimeni nu îți spune asta… O înveți pe cont propriu doar atunci când îți dai seama că ar mai fi fost atâtea de simțit, de făcut sau de spus, dar pur și simplu nu mai ai cui.

 

Până la urmă, ce e cu adevărat important? Să înveți în fiecare zi ceva nou și să nu trăiești cu greșelile deja făcute.