Descoperă activități și obiective turistice în stațiunea Vatra Dornei pentru o vacanță de basm în Bucovina
Cu siguranță ai călătorit cel puțin o dată în faimoasa stațiune din România, Vatra Dornei sau Perla Bucovinei, cum mai este cunoscută. Cu toate acestea, există multe activități pe care nu le-ai încercat și locuri noi de descoperit.
Apoi, când menționăm Bucovina și principalele obiective turistice, ne vom gândi la Muzeul Satului Bucovinean și la faimoasele mănăstiri din Bucovina, unice și care impresionează peste tot în lume. Dar ai fost vreodată la Ciocăneşti, satul cu case încondeiate?
Mixul de aventură și relaxare pe care îl oferă, mâncărurile bucovinene autentice, drumețiile și tratamentele balneoclimaterice, fac din Vatra Dornei, o locație unică și plină de activități pentru fiecare. Indiferent de sezon, este refugiul perfect pentru practicarea turismului activ, dar și balnear și cultural.
De unde provine numele stațiunii Vatra Dornei?
Conform legendelor spuse de localnici, numele acestei stațiuni vine de la o fată din această zonă, de care Dragoș Vodă era îndrăgostit. Numele frumoasei localnice era Dorina și într-un eveniment nefericit când Dragoș Vodă era la vânătoare, a fost lovită de una din săgețile lui. Plin de remuşcări Dragoş a înmormântat-o chiar pe locul unde fusese ucisă. În amintirea ei a botezat locul şi râul din preajmă, Vatra Dornei, devenită în timp Vatra Dornei de azi.
Posibilitățile de agrement în stațiunea Vatra Dornei sunt aproape la fel de infinite precum capacitatea imaginației noastre.
Printre principalele activități voi menționa cicloturismul și mountain bike-ul. Două dintre modalitățile extraordinare de a descoperi locuri noi și de a admira peisaje unice. Și așa te întrebai cum să mai arzi câteva calorii, pentru că lucrul de acasă nu implică foarte mult efort.
Trasee cicloturism:
- Șaru Dornei – Todireni (drum local) – Dorna Arini – Șaru Dornei (drum județean)
Traseul este unul ușor, cu o lungime de 11.5 km. Acesta este recomandat celor care doresc un traseu pitoresc, dar nu foarte lung. Traseul începe în Șarul Dornei, iar pe parcurs vei fi fascinat de arhitectura locală și natura care te înconjoară. La un moment dat vei trece podul de lemn peste Pârâul Neagra și va trebui să urmezi cursul apei, care strălucește armonios în razele soarelui.
- Păltiniș – Drăgoiasa – drumul forestier Tomnaticul – Izvorul Buciniș – Poiana Tăieturi – Neagra Șarului
Este un traseu care cu siguranță va rămâne în amintirea ta. Vei parcurge o distanță de 25.5 km și implică câteva porțiuni de coborâre mai dificilă. Acest traseu ajunge la altitudini ridicate cu panorame deosebite. În ultima parte traseul trece printr-o succesiune de porţi, fiind un semn că Neagra Şarului nu este departe.
Adaugă pe lista ta de drumeții și traseul de nordic walking. Acesta se află chiar în Parcul Central din Vatra Dornei și are o lungime de 2 km și o diferență de nivel de 39 m. Dacă ești în căutarea unui loc de cazare, încearcă Hotel Belvedere, unde poți gusta din mâncărurile regionale și să te regăsești în calmul munților.
Ce alte activităţi poţi face în Vatra Dornei?
O altă activitate pe care o recomand este călăritul. În Vatra Dornei poți să te bucuri de plăcerea călăritului, fie că ești începător, prin lecții de inițiere și plimbări ușoare, fie că ești mai experimentat, prin excursii călare. Acestea sut organizate pe trasee deosebite, de mai multe zile, cu campare la cort.
Pentru un plus de adrenalină îți recomand să încerci easy rafting și caiac. Lasă-te purtat de val și admiră peisajul Țării Dornelor și crestele munților Bistriței, Giumalău și Rarău. Sentimentul trăit te va determina cu siguranță să vrei să revii.
Ce locuri noi pot fi vizitate într-o vacanță în Bucovina?
Pentru cei pasionați de turism activ, zona Bucovinei constituie o adevărată revelaţie a mişcării în natură și a relaxării în aer liber. Este un paradis unic pentru cei care sunt captivați de munte și sunt fascinați de aventură.
Satele din regiunea Bucovineană oferă atât de multe încât merită să revii. Astfel ai ocazia să vezi toate obiectivele turistice și atracțiile de top. Spre exemplu, dacă ești în vacanță, cu siguranță se merită să vizitezi în Bucovina următoarele:
Muzeul Oului din Vama
Muzeul Oului din Vama, care este deținut de artista Letiţia Orşivschi Heiser. Aceasta a expus recent 55 de tablouri în prestigioasa Galerie „Die Schwarze Treppe” din oraşul Haigerloch – Germania.
Muzeul reuneşte peste 7000 de ouă, atât din Bucovina, cât şi ouă de pe toate meridianele lumii. Dintre acestea, aproximativ 3500 de ouă, de diverse dimensiuni, sunt lucrate în tehnici şi stiluri diferite. Mai mult de atât, acestea provin din 82 de ţări de pe toate cele 5 continente.
Salina Cacica
Salina Cacica este considerată minunea din adâncul Bucovinei și se află la poalele estice ale Obcinei Mari, în comuna cu același nume. Galeriile săpate manual te poartă până la adâncimi de 44 m.
Satul Ciocănești
Ciocăneşti, satul cu case încondeiate. Acest sat, unic prin casele încondeiate care par a fi din basme, întărește proverbul “omul sfințește locul”. Imediat cum vei intra în sat, casele încondeiate îţi vor fura privirea. Vei putea observa zeci de locuinţe care mai de care mai pictate şi aranjate. Ciocănești reprezintă un muzeu viu, unic în ţară, cu peste 600 de gospodării una mai frumoasă ca alta. Locuitorii sunt obligați prin lege să păstreze tradiția decorării casei.
Castelul Dracula
Mai poți vizita și faimosul Castel Dracula, unde se spune că acesta ar fi trăit. Lăcașul se află în comuna Piatra Fântânele, prin pasul Tihuta la 40 km de Vatra Dornei și este o construcție medievală deosebită.
În comuna Marginea din județul Suceava, se găsește un element unic în toată Europa. Ceramica neagră de Marginea este fascinantă, olăritul fiind transmis din străbuni în această comună. Vei rămâne plăcut impresionat de tehnologiile preistorice care încă se mai folosesc pentru a obține ceramica neagră. Detaliile diferitelor obiecte create și decorate de localnici te vor face să-ți completezi bucătăria cu cel puțin câteva suveniruri.
Vizitând aceste locuri te vei simți mai încărcat, cu siguranță fascinat și te vei întoarce acasă cu multe povești. Unele dintre ele poate le știai, dar unele vor fi noi și captivante. Apoi când le vei arăta prietenilor ce vacanță ai avut în Bucovina, dar și ce galerie foto impresionantă ai adunat în, îi vei inspira și cel mai probabil îți vor călca pe urme… Citeste tot articolul AICI
inchiriezi cai si sa ai parte de experiente de nepovestit, pe care le poti share de pe scenariul campiei, satelor invechite si padurilor din aceasta zona.
Sejurul tau in Vatra Dornei ar putea fi completat cu un vizita la Abatiile din aceasta zona. Din cele 18 manastiri din zona, 7 se afla in Vatra Dornei. Pe langa cele din afara orasului, vei putea vizita Manastirea Bistrita, Manastirea Voda, Manastirea Putna, cea mai cunoscuta si Manastirea Sucevita. Un loc de neratat de un turist care ajunge in Vatra Dornei.
Vacanta ta in Vatra Dornei nu poate fi completa fara bunatatile care te asteapta in aceasta parte a tarii si anume mancarurile autentice. Din zona voi mentiona bunatatile precum Naut, Snitele Bucovinene, sarmale cu mamaliguta “ din meniul traditional al tarii noastre” si branza de burduf.
Asadar, pe langa faimoasa frumoasa facaleta, traseele si atractiile turistice, nenumarate sunt