pârtii-schi-muntele-mic-maria-popescu

Odată cu prima ninsoare apare și dorința de a petrece măcar o zi la munte. Fie că îți dorești să te bucuri doar de zăpadă și aer curat, de o plimbare, schi sau alte activități sportive, se spune că iarna majoritatea drumurilor duc spre munte. Descoperă ce alte activități poți face iarna dacă ajungi pe Muntele Mic. 

Dacă locuiești în zona de vest a țării, cu siguranță îți e cunoscută această stațiune montană. Chiar dacă Muntele Mic nu are un domeniu schiabil foarte dezvoltat și nu este atât de renumit în România, reprezintă o alternativă bună pentru un weekend sau chiar câteva zile la munte.

muntele-mic-ana-maria-popescu

activități-pe-muntele-mic-ana-maria-popescu

Unde se află Muntele Mic?

Acesta se găsește în vecinătatea Munților Țarcu, mai exact în județul Caraș-Severin. Chiar dacă altitudinea maximă a masivului Muntele Mic este doar de 1.802 m, acesta este considerat una dintre cele mai vizitate atracții turistice din Banat, mai ales în sezonul rece.

Cum poți ajunge în stațiunea Muntele Mic?

Pentru a ajunge direct cu mașina în stațiune ai o singură variantă. Din Caransebeș, urmând ieșirea spre Muntele Mic de pe șoseaua de centură, accesul se face pe drumul județean DJ 608A. Astfel, trebuie să treci prin localitățile Zervești, Turnu Ruieni și Borlova.

În trecut aveai posibilitatea să pacurgi doar o parte din drum, după care să continui urcarea cu telescaunul. Fiind scos din funcție de foarte mulți ani, acesta reprezintă momentan doar un punct de reper.

Un lucru e cert, cu cât înaintezi mai mult, cu atât vei avea posibilitatea să te bucuri de peisaje superbe. Vei putea observa chiar și Muntii Țarcu și atunci când e senin, panorama oferită te va face să îți dorești să oprești pentru a savura pentru câteva momente spectacolul naturii.

E bine să știi că deși drumurile sunt curățate în general, faptul că acestea nu se află în cea mai bună condiție s-ar putea să îți cauzeze probleme dacă nu ai mașina echipată corespunzător. Există o porțiune destul de semnificativă (câțiva km) după ce treci de vechiul telescaun, unde drumul este mai îngust. Dacă vara asta nu infleunțează cu nimic circulația, pe timpul iernii se formează gheață și accesul este îngreunat. Astfel, se întâmplă destul de des să se formeze blocaje și să fii nevoit să aștepți pentru că în cele mai multe cazuri nici nu se poate depăși.

statiunea-muntele-mic-ana-maria-popescu

Distanțe rutiere: 

Timișoara -> Muntele Mic: în jur de 132 km pe care îi parcurgi în aprox. 2h și 30 min.

Deva -> Muntele Mic: în jur de 138 km pe care îi parcurgi în aprox. 2h și 30 min.

Drobeta Turnu Severin -> Muntele Mic: în jur 141 km pe care îi parcurgi în aprox. 2h și 45 min.

Dacă vrei să vezi care este starea vremii pe munte sau drumul într-o anumită zi, îți recomand să verifici constant informațiile publicate de către cei de la WeSKI – Muntele Mic și Muntele Mic – online. De asemenea, ai posibilitatea să vezi ce se întâmplă în timp real cu ajutorul camerelor de supraveghere de aici sau aici.

Primul lucru pe care îl vei observa când ajungi în stațiune, este chiar parcarea amenajată. Pentru siguranța ta și pentru a nu bloca drumul, îți recomand să parchezi acolo. Chiar dacă rămâi pentru mai multe zile pe munte, nu este indicat să cobori cu mașina până la cazare dacă a nins foarte mult. De obicei cei de la cazare îți vor recomanda cum e indicat sa procedezi și asigura și o variantă de transport pentru a nu fi necesar să te plimbi cu bagajele prin stațiune.

schi-pe-muntele-mic-ana-maria-popescu

Care sunt pârtiile de schi de pe Muntele Mic?

Unele dintre cele mai întâlnite și clasice activități iarna pe Muntele Mic sunt reprezentate de schi și mai ales de săniuș, în cazul celor mai mici, dar dornici totuși de distracție.  Baza domeniului schiabil Muntele Mic se găsește la altitudinea de 1.545 m, iar cel mai înalt punct de plecare este de la 1.800 m. 

Se spune că în general zăpada ține până la 180 de zile, deci sezonul schiabil ar fi perioada noiembrie-mai. Cert e că în ultimii ani zăpada s-a lăsat mai mult așteptată și sezonul s-a deschis mai târziu.

Momentan există 6 pârtii, 5 pe versantul vestic și doar 1 singură pe versantul estic (Pârtia Vâlsanul). Accesul se face foarte ușor de pe una pe alta pentru că toate pârtiile sunt legate între ele, chiar dacă sunt deținute de proprietari diferiți.

  • Borlova 1 | 1.000 m lungime, 1.686 m altitudine plecare, nivel ușor, teleschi
  • Borlova 2 | 1.300 m lungime, 1686 m altitudine plecare, nivel ușor, teleschi
  • Felix | 1.400 m lungime, 1.700 m altitudine plecare, nivel ușor, teleschi
  • Nordica | 1.200 m lungime, 1.780 m altitudine plecare, nivel mediu – avansat, teleschi, nocturnă și zăpadă artificială
  • Isai | 2.000 m lungime, 1.800 m altitudine plecare, nivel avansat, telescaun 2 persoane
  • Vâlsanu | 2.500 m lungime, 1.800 m altitudine plecare, nivel avansat, telescaun 6 persoane, nocturnă și zăpadă artificială

Vezi harta domeniului schiabil Muntele Mic chiar aici.

Ce alte activități poți face iarna pe munte?

Trasee montane

Unul dintre cele mai frumoase trasee montane pentru iubitorii de aventură este chiar spre vârful Țarcu (2.190 m). Este un traseu de dificulatate medie-dificilă, marcat cu bandă roșie și unul dintre cele mai apreciate atât în sezonul cald, cât și pe timpul iernii.

Traseul începe de la șoseaua principală DJ 608A, chiar înainte de a ajunge pe Muntele Mic, până unde se poate ajunge chiar cu mașina. De acolo se deschide un drum forestier și practic începe aventura. Mai exact, porniți din Șaua Jigoriei, treceți pe la Cabana Cuntu, ca mai apoi să urcați spre Vârful Țarcu.

muntele-mic-ana-maria-popescu

Plecare din Șaua Jigoriei

Șaua Jigoriei

În drum spre Cabana Cuntu

Dacă ți se pare prea lung sau condițiile meteo nu sunt favorabile, poți parcurge doar o parte din traseu, până la Cabana Cuntu.

Este indicat să ai echipament corespunzător și chiar rachete de zăpadă. Dacă nu dorești să te lași ghidat de marcaje, poți apela la un ghid montan.

În schimb, dacă ai chef de o plimbare mai scurtă, poți să urci până la Crucea de pe Muntele Mic. Aceasta a fost ridicată în cinstea eroilor banățeni, care au luptat în războiul pentru reîntregire. Este luminată în permanență noaptea și atunci când este senin pe munte, se poate observa chiar și de la distanță.

Crucea de pe Muntele Mic

cruce-muntele-mic

Vedere de la Cruce

cruce-muntele-mic

Plimbări cu atv-ul și snow-mobilul

Dacă îți dorești să te bucuri de zăpadă, dar totuși nu schiezi și nu vrei să parcurgi trasee montane, poți face o plimbare cu atv-ul. Pentru mai multe detalii despre prețuri și închiriere, e recomandat să întrebi chiar gazdele cabanei la care sunteți cazați sau la Info Point-ul din stațiune.

snowmobil-muntele-mic-ana-maria-popescu

Freeride și freestyle

Când pur și simplu vrei să fi cool sau să încerci ceva nou, poți opta pentru o sesiune de freestyle. Îți poți lua doza necesară de adrenalină și să te bucuri de o un moment de distracție exact pe gustul tău. Mai multe detalii despre sesiunile și competițiile de freestyle găsești aici sau pe pagina de Facebook a celor de la weSki.

Heliski & Helicat

Pentru pasionații sporturilor de iarnă, care își doresc să trăiască o experiență inedită, cei de la weSki au venit cu un nou concept. Acum ai posibilitatea să schiezi practic pe o pârtie privată și chiar freeride. Mai mult de atât, te bucuri și de un zbor de pe Muntele Mic pe Vârful Nedeia (2.200 m). Mai multe detalii despre serviciul de heliski & helicat găsești chiar aici.

Pe lângă aceste activități sportive, poți adăuga și câteva momente de relaxare sau distracție.

Atunci când pur și simplu îți dorești un moment de relaxare, poți alege să te bucuri de o gustare sau o băutură la Sky Lounge. E momentul și locul perfect în care să uiți de telefon și să admiri priveliștea superbă spre Vârful Țarcu.

Ce trebuie să mai ştii dacă vizitezi Muntele Mic iarna?

  • Să verifici întotdeauna condițiile meteo pentru a avea informații cât mai actualizate despre vreme și starea drumului.
  • Să te asiguri că mașina este echipată corespunzător, nu pe principiul ,,lasă ca poate am noroc și urc și așa”. În general pe munte apar situații neprevăzute din cauza vremii care este schimbătoare.
  • Se percepe taxă de parcare în zonele speciale amenajate la intrarea în stațiune.
  • Există mai multe centre de unde se pot închiria echipamente, dar toate se află în stațiune. E bine de știut dacă ajungeți direct la baza pârtiei Vâlsanu, la care accesul se poate face fără să fie nevoie să treceți prin stațiune.
  • Puteți programa ședințele de schi din timp, în cazul în care aveți nevoie de un monitor. Mai multe detalii aici.

Dacă ai fost deja în stațiunea montană Muntele Mic sau îţi doreşti să faci asta, aştept cu nerăbdare să-mi spui care e părerea ta. Te invit să lași un comentariu mai jos.

P.S: Sper că ți-a fost util acest articol! Dacă cunoști și alți oameni dornici să descopere România, nu uita să împărtășești și cu ei aceste informații. O poți face printr-un simplu SHARE cu ajutorul butonului de Facebook de mai jos.