Ce este fericirea?

Un nou smartphone? O mașină? Casa mult visată? Persoana iubită? Vacanța în Maldive? Un sentiment?

Fericirea este un concept complex. Orice lucru pe care mintea încearcă să-l surpindă cu ajutorul cuvintelor. Poate fi descris în zeci și sute de moduri. Se află pe buzele și în gândul tuturor în încercarea de a fi cu adevărat fericiți

Știm sigur că fericirea e undeva după colț și așteptăm momentul potrivit să apară. Să o surprindem sau să ne surprindă.

Trăim pentru salariu.

Trăim pentru muncă.

Trăim pentru obiective.

Trăim pentru performanță.

Trăim pentru promovare.

Trăim pentru următoarea vacanță.

Trăim pentru noul gadged apărut.

Trăim… pentru lucruri.

STOP! Hai să facem un exercițiu de gândire…

Imaginează-ți O VIAȚĂ CU MAI PUȚIN! Mai puține lucruri. Mai puțină dezordine. Mai puține griji. Mai puțin stres. Mai puțină nemulțumire. O viață cu mai puține distrageri.

Acum, imaginează-ți O VIAȚĂ CU MAI MULT! Mai mult timp. Mai multe relații sincere și semnificative. Mai multă creștere. Mai multă mulțumire. – The Minimalists

Ne simțim mereu agitați. Obținem ce ne-am dorit, dar nu ne bucurăm de momentul prezent. Ne gândim deja la ce urmează să obținem mai departe. Ne e foame încontinuu. Suntem mereu flămânzi…

Ca oameni, suntem construiți să fim și nemulțumiți! Mereu vrem mai mult în speranța că vom fi și mai fericiți. 

De cele mai multe ori, credem că avem nevoie de anumite lucruri și le cumpărăm pentru că asta ni s-a spus. Societatea ne-a spus că avem nevoie de acele lucruri.

Lucrez în marketing. Pe lângă tot ceea ce presupune acest domeniu, știu cum e să le trezești oamenilor și sentimentul că au nevoie de un anumit lucru și știu la rândul meu cum se simte asta.

Așa ajungem să cumpărăm din ce în ce mai mult. Să ne ascundem sentimentele, fricile și nemulțumirile în spatele lucrurilor pe care le deținem.

Cumpărăm pentru a umple golurile pe care le simțim, însă oricâte lucruri am cumpăra, tot nu simțim starea de împlinire dorită. Continuăm să căutăm, continuăm să cumpărăm și mai mult.

Consumerismul ne induce o stare de bucurie pe termen scurt. Fiind o fericire de scurtă durată, ne face să o repetăm, din nou şi din nou şi din nou.

Totul e mai accesibil. Totul e la un click distanță. Astfel că, ne-a crescut şi apetitul de a consuma, de a devora cât mai mult şi cât mai ieftin.

Cu toate acestea, ne simțim tot mai singuri. Într-o casă mare, alături de familie, cu multe lucruri ce ne înconjoară… pe care nu mai știm unde să le punem pentru că vrem să luăm altele. Le aruncăm într-o debara. Îngrămădim hainele în dulap pentru a le face loc altora. Uităm și de ele. Nu ne mai plac.

Moda se schimbă. Gusturile se schimbă. Stilul se schimbă.

Dar oare care e stilul meu? Oare ce îmi doresc? Chiar am nevoie de atât de multe lucruri pentru a fi un om fericit?

În ultimii 5 ani am fost mai mereu pe drumuri și de multe ori am simțit că viața mea era într-un bagaj de mână. Mereu pregătită să plec dintr-o parte în alta. Casa mea era peste tot și nicăieri.

Aveam câteva lucruri esențiale ce le purtam mereu cu mine și în rest o gramadă de lucruri peste tot. Ajunsesem la un moment dat să și uit de unele dintre ele și curios sau nu… nu le simțeam lipsa.

În fiecare an fac un fel de curățenie generală și mereu rațiunea este într-un conflict cu sentimentele. Renunț la lucruri și încerc să îmi dau seama de ce am nevoie cu adevărat.

Astfel că, mi-am dat seama că aici nu e vorba de fericire. Nu cred că este vorba de a avea mai mult sau mai puțin. De a trăi mai simplu sau mai complicat.

E vorba de a avea suficient. 

Nu e o viață mai ușoară, nu e o viață perfectă, dar e o viață mai simplă.

Nu vreau să îți spun să schimbi modul în care gândești sau trăiești. Nu vreau să te conving să fii altfel. Îmi doresc să îți dai seama de ce ai nevoie cu adevărat…

Ești într-adevăr mai fericit cu toate lucrurile pe care le ai? 

Ia-ți câteva secunde de gândire…

Recent i-am descoperit pe The Minimalists. Doi oameni care au renunțat la job-urile lor din corporații, la funcții, statut, stabilitate financiară și o mulțime de lucruri pentru a trăi cu mai puțin și a se bucura de viață cu mai mult… Așa cum spuneam mai devreme.

A trăi într-un mod minimalist nu înseamnă a scăpa de toate lucrurile ce te înconjoară, ci a face loc celor care contează cu adevărat, care… nu sunt chiar lucruri până la urmă.

Poate că renunți la câteva dintre hainele pe care le ai în garderobă, donezi o parte din cărțile pe care nu le mai citești sau lucrurile pe care nu le mai folosești. Poate chiar restrângi cercul de ,,prieteni” și rămâi doar cu relațiile care contează.

Tocmai de aceea, îți propun și ție provocarea pe care am descoperit-o la ei, dar într-o variantă simplificată. Încearcă, pentru început, timp de 30 de zile să renunți la câte un lucru în fiecare zi. Fie că e vorba de haine, bijuterii, pantofi, obiecte decorative, electrocasnice… orice. Ce spui?  (aici găsești mai multe informații despre acest challenge)

Și dacă ți se pare totuși ciudat și vrei să descoperi de ce acești 2 oameni (care nu sunt singurii) au ales să trăiască în acest mod, te invit să urmărești Minimalism: A Documentary About the Important Things disponibil pe Netflix.

Iubește oamenii, folosește lucrurile. Invers nu merge niciodată. – The Minimalists

Dacă ți-a plăcut acest articol, ți-ai pus măcar o întrebare în timp ce citeai sau crezi că ai vrea ca aceste informații să ajungă și la alții, feel free to share.

Eu te aștept pe blog după 30 de zile să îmi spui cum ți s-a părut această provocare, mai ales dacă te-ai gândit că merită să îi dai o șansă, sau să îmi spui pur și simplu ce părere ai despre ce ai citit mai sus.

Și dacă chiar crezi că este super simplu să renunți la 30 de lucruri în 30 de zile, îți propun să renunți la 1 lucru pe zi timp de 365 de zile.

Photo Credit: Sîrbu Sorin