Chiar dacă au trecut sărbătorile, foarte mulți plănuim încă o vacanță în sezonul rece și primele variante se îndreaptă mai mereu spre zonele montane.  În ultimii ani foarte mulți români, mai ales cei din vestul țării, au ales să se bucure de iarnă la Kopaonik.

Kopaonik-ul este o stațiune montană din Serbia și a fost mai mereu recomandată de românii care au dorit să-și petreacă acolo sărbătorile și vacanța de iarnă, însă anul acesta s-au cam schimbat lucrurile datorită furturilor de mașini care au avut loc chiar în fața hotelurilor unde aceștia au fost cazați.

La doar câteva sute de metri de locul cu pricina suntem și noi cazați și ne-am bucurat când ne-am uitat în parcare și am remarcat că avem cu ce să ne întoarcem acasă. Chiar și așa, prima noastră experiență la Kopaonik este una memorabilă și asta se datorează Complexului de apartamente JollyKop Mountain Village, complex de 5 stele, spun ei, care în loc să ne facă șederea mai plăcută, a transformat-o în una total opusă.

De ce am ales Kopaonik?

  1. Prețurile rezonabile. Pentru 5 nopți și 6 zile am plătit 280 de euro de cuplu pentru un apartament, mic dejun și transport până la pârtie și înapoi. Iar ca idee, un skipass pentru șase zile costă în jur de 120 de euro pentru o persoană. La Kopaonik sunt prețuri asemănătoare cu cele din România, însă sunt cu mult reduse față de Austria, Franța sau Elveția.
  2. Distanța. De la Timișoara ai de parcurs aproximativ 400 de km și dacă cozile de la graniță nu sunt foarte mari, ajungi la Kopaonik în puțin peste 6 ore.
  3. Pârtiile de ski. Denumit și Muntele Soarelui din cauza vremii plăcute, Kopaonik-ul este potrivit pentru toate tipurile de schiori și numără 62 de km de pârtie cu grad de dificultate diferit, cea mai lungă pârtie având 3.5 km.
  4. Parcul de snowboard. Pe lângă pârtiile de ski, parcul de snowboard are tot felul de construcții din zăpadă, potrivite pentru a face tot felul trick-uri pe o distanță de 450 de metri lungime.
  5. Centrele de spa și wellness. Atunci când nu schiezi, te poți relaxa la centrele de spa și wellness, care oferă servicii diverse. De la masaje, saună, înot și chiar tratamente cosmetice.

De ce ne gândim dacă să mai mergem și a doua oară la Kopaonik?

  1. Nu primești bonuri fiscale sau rest peste tot și dacă nu ești atent te trezești că plătești mai mult decât ai comandat. După ce am făcut cumpărături am primit în loc de bon o hârtie pe care era trecută cu pixul suma totală, iar la restaurantul complexului unde am fost cazați am sesizat că un produs era trecut de mai multe ori, chelnerul spunând că e doar o greșeală.
  2. Limba engleză reprezintă o dificultate. Deși în perioada sărbătorilor aproape 70% din turiști sunt din România și alte țări apropiate, se pare că limba engleză este vorbită destul de greu de cei de acolo. Chiar și atunci când am cumpărat sau am închiriat ceva, am fost nevoiți să ne folosim și de alte abilități de a explica ce dorim pentru a ne face înțeleși.
  3. Toxiinfecție alimentară. După cum spuneam mai sus, cei de la JollyKop Mountain Village au reușit să ne transforme vacanța în momentul în care 16 persoane din grupul nostru au început să aibă diferite simptome de greață, vomă și diaree. Am aflat mai târziu că multe alte persoane cazate acolo au trecut prin aceeași situație, mulți plecând de urgență la spital la București. Chiar și așa, cei de la JollyKop Mountain Village au continuat să servească micul dejun și zilele următoare fără să anunțe cele întâmplate sau să ne prevină pe restul. Punctul culminant a fost în momentul în care câțiva prieteni au plecat în noaptea de revelion în drum spre Timișoara, deoarece prietena noastră s-a simțit din ce în ce mai rău ajungând să nu se mai poată mișca sau măcar vorbi, iar cei de la recepție nu au luat nici cea mai mică măsură și au ignorat problema.
  4. Serviciile medicale. Niciun serviciu medical nu a răspuns atunci când prietena noastră a avut mai mare nevoie și nici nu a venit nimeni să ne consulte pe toți cei care eram acolo sau să ne informeze de sursa problemei.
  5. Furturile de mașini. După cele întâmplate zilele trecute cu cei ale căror mașini le-au fost furate chiar din fața hotelurilor în care au fost cazați, chiar mă gândesc mai bine dacă Kopaonik e un loc sigur pentru a-mi petrece încă o dată vacanța acolo.

Lăsând aceste incidente la o parte, unii dintre noi chiar ne-am putut bucura de vremea frumoasă, de zăpadă, de pârtiile de schi, de atmosferă și de priveliștile minunate care ne-au încântat de fiecare dată.