Foarte mulți plănuim o vacanță în sezonul rece și primele variante se îndreaptă mai mereu spre zonele montane. În ultimii ani, mulți români, mai ales cei din vestul țării, au ales să se bucure de iarnă la Kopaonik. Pentru că și noi iubim iarna, am inclus această destinație pe lista noastră.
Kopaonik-ul este o stațiune montană din Serbia și a fost mai mereu recomandată de românii care au dorit să-și petreacă acolo sărbătorile și vacanța de iarnă.
De ce am ales Kopaonik?
1. Prețurile rezonabile. În 2017, pentru 5 nopți și 6 zile am plătit în jur de 280 de euro de cuplu pentru un apartament, mic dejun și transport până la pârtie și înapoi în cadrul complexului JollyKop Mountain Village. Iar ca idee, un skipass pentru șase zile costă în jur de 120 de euro pentru o persoană. Poți consulta aici lista de prețuri skipass actualizată pentru 2019/2020. La Kopaonik sunt prețuri asemănătoare cu cele din România, însă sunt cu mult reduse față de Austria, Franța sau Elveția.
2. Distanța. De la Timișoara ai de parcurs aproximativ 400 km și dacă cozile de la graniță nu sunt foarte mari, ajungi în Kopaonik în puțin peste 6 ore. Din București, drumul este de aproape 600 km.
De asemenea, mai ales în sezonul rece, dacă ți se strică mașina sau întâmpini probleme tehnice, este foarte bine să apelezi la o firmă de încredere. Cei de la lotzi-tractari.ro/ sunt disponibili non-stop pentru tractări auto în Timișoara sau județul Timiș, la prețuri rezonabile și pentru intervenții rapide.
3. Pârtiile de ski. Denumit și Muntele Soarelui datorită vremii plăcute, Kopaonik-ul este potrivit pentru toate tipurile de schiori și numără 62 de km de pârtie cu grad de dificultate diferit. Cea mai lungă pârtie are 3.5 km.
4. Parcul de snowboard. Pe lângă pârtiile de ski, parcul de snowboard are tot felul de construcții din zăpadă, potrivite pentru a face tot felul trick-uri pe o distanță de 450 de metri lungime.
5. Centrele de spa și wellness. Atunci când nu schiezi, te poți relaxa la centrele de spa și wellness, care oferă servicii diverse. De la masaje, saună, înot și chiar tratamente cosmetice.
Ce trebuie să știi dacă mergi la Kopaonik?
1. Transportul până la pârtiile de schi. Chiar dacă nu ești cazat foarte aproape de zona schiabilă, sunt numeroase hoteluri sau complexe care în prețul sejurului asigură transportul până la pârtii și înapoi. Noi am mers în unele zile și cu mașina, însă am mers și cu microbuzul asigurat de cei de la JollyKop Mountain Village pentru că am scăpat mult mai ușor de grija locului de parcare. Ce-i drept, microbuzul avea ore fixe, însă faptul că circula pe tot parcursul zilei, ne-a permis să petrecem suficient timp la schi și programul acestuia nu ne-a încurcat deloc planurile.
2. Locurile de parcare. Majoritatea hotelurilor asigură locuri de parcare fără plată. În ceea ce privește locurile de parcare din zona pârtiilor de schi, acestea sunt suficiente. Accesul cu mașina până la baza pârtiilor este permis și nu trebuie să îți faci griji că o să petreci ore în șir în găsirea unui loc de parcare. Recomandarea mea, mai ales că este iarna și uneori circulația este dificilă, este să parcați în locurile special amenajate pentru a vă asigura că mașina e în siguranță, chiar dacă acelea sunt cu plată.
3. Limba engleză. Deși în perioada sărbătorilor aproape 70% din turiști sunt din România și alte țări apropiate, se pare că limba engleză este vorbită destul de greu de unii de acolo. Sunt, de asemenea, și persoane deschise care îți răspund imediat, însă sunt și persoane care nu înțeleg această limbă sau se prefac că nu o înțeleg pentru binele propriu. În schimb, nu am avut această problemă când am ajuns în zona pârtiilor de schi.
4. Serviciile medicale. Din păcate, atât câteva persoane din grupul nostru, cât și dintre cei cazați la JollyKop Mountain Village, au făcut toxiinfecție alimentară. Pentru că niciun serviciu medical nu a răspuns atunci când prietena noastră a avut nevoie de ajutor în noapte de revelion, a trebuit să plece de urgență în România. De asemenea, nu s-a prezentat nimeni să ne consulte pe toți cei care eram acolo și prezentam simptome sau să ne informeze de sursa problemei.
5. Furturile de mașini. Îmi amintesc și acum când ne-au sunat de acasă să ne întrebe dacă suntem în regulă și avem cu ce să ne întoarcem în țară. În 2017, în perioada anului nou, la câteva sute de metri distanță de locul în care am fost și noi cazați, s-au furat câteva mașini. Acestea au fost luate chiar din parcarea hotelului Kraljevi Cardaci Spa.
Lăsând aceste incidente la o parte, unii dintre noi chiar ne-am putut bucura mai mult de vremea frumoasă, de zăpadă, de pârtiile de schi, de atmosferă și de priveliștile minunate care ne-au încântat de fiecare dată. Pentru asta m-aș întoarce cu siguranță la Kopaonik.
Ai fost acolo deja? Cum ți s-a părut? Îți aștept părerea în comentarii.