Like. Share. Follow

E ora 2.30 și nu pot să dorm…

Am stins televizorul, dar gândurile mele au început să lucreze și ele nu știu că dimineață, când îmi va suna alarma, voi da cu ele de pereți pentru că m-au ținut trează atâta timp.

Ce vină au ele?

Ca de obicei, mi-am propus să dorm înainte de miezul nopții. Dar ce pot să fac dacă după ce am văzut un film, am mai găsit un documentar și chiar atunci când mă băgam în pat, rula la TV încă un film ce mi s-a părut interesant?

Stau și mă uit. Nu mai țin cont de cât e ceasul și mă las prinsă de un film ce pare să expună realitatea zilelor noastre.

LIKE. SHARE. FOLLOW.

Sau mai bine spus… regula de aur a supraviețuirii în online. Un film despre pericolele erei digitale și riscurile pe care ni le asumăm atunci când ne punem viețile pe internet.

Se termină filmul. Sting totuși televizorul, dar tot nu pot să adorm. Trebuie să îmi răspund, măcar parțial, la întrebările ce nu îmi dau pace.

Când ceea ce postăm devine prea mult?

Umplem rețelele de socializare cu poze și stăm și așteptăm. Și stăm, și stăm, și stăm… Intrăm să verificăm numărul like-urilor și comentariilor, căci și normal, cei ce nu au dat sunt sigur invidioși și nu ne apreciază. Cum altfel se văd prietenii adevărați? Nu cumva prin numărul de like-uri?

S-a și demonstrat printr-un studiu că peste 40% dintre utilizatorii rețelelor sociale sunt invidioși când o altă persoană primește mai multe like-uri sau mai multă atenție.

Și atunci… tind să cred că ceea ce postăm devine prea mult în momentul în care viața noastră e cu totul pe internet. Atunci când încărcăm online fiecare lucru care ni se întâmplă fără să ne gândim că toată expunerea aceasta s-ar putea să ne afecteze mai târziu. 

Cât suntem dispuși să împărtășim cu ceilalalți?

Din păcate… mult. Poate mult prea mult uneori. Ne mințim că acest lucru ne face mai interesanți și tindem să dezvăluim din ce în ce mai mult. Ce rost mai are să mănânc într-un loc dacă nu îmi dau check-in? Ce rost mai are să călătoresc dacă nu marchez faptul că am trecut și prin aeroport?

Vrem să împărtășim aproape tot ceea ce ni se întâmplă și uităm că nu toți prietenii din online ne sunt prieteni și în realitate. Dar ce contează? Lasă să vadă și alții ce viață frumoasă am eu, nu? În online suntem liberi să ne exprimăm părerea și evident cu toții avem una. Putem să criticăm mult mai ușor și să îi judecăm pe ceilalți, dar uităm să ne uităm și în grădina noastră digitală.

Cum ne afectează social media fără să ne dăm seama?

Online e simplu, nu? Cu toții știm ce ne oferă această lume nouă, chiar dacă nu cu toții știm să o folosim așa cum trebuie.

Dar te-ai întrebat vreodată, de ce multă lume devine dependentă de online? De ce se compară mereu cu alții? De ce apare o falsă conectare între oameni care nici măcar nu se cunosc? De ce tind să aibă mai puțină încredere în ei? De ce se izolează și preferă să trăiască în bula asta digitală unde totul e frumos și nimeni nu are probleme adevărate? De ce timpul petrecut online crește din ce în ce mai mult? De ce ajungem să ingorăm oamenii de lângă noi și acordăm mai multă atenție celor pe care poate nici nu îi cunoaștem cu adevărat? Și… de ce simțim nevoia să demonstrăm că viața noastră e mai frumoasă ca a celorlalți?

Fiecare acțiune pe care o facem ne impactează într-un fel sau altul. Însă, cred eu, e foarte important să ne dăm seama că viața reală nu e în online. Că e necesar să facem diferența între aceste două lumi și că uneori e nevoie doar de un simplu exercițiu ca să revenim la realitate… Doar imaginează-ți că de mâine nu ai mai avea acces la internet și nu ai mai putea să împărtășești nimic online. Te-ai bucura mai mult de viață?

Credit Foto: RawPixel