Vă mai aduceți aminte de poveștile Fraților Grimm? Ei bine, în mijlocul munților, la marginea unui pârâu și înconjurat de natură, se găsește Castelul de Lut, parcă desprins din cărțile acestora.
La doar 40 km de Sibiu, în Valea Zânelor, ai ocazia să te întorci în copilărie. Vizita la Castelul de Lut, care pare la prima vedere să fie făcut din turtă dulce, mi-a oferit prilejul de a mă bucura cu adevărat de o priveliște minunată. Nu știu de ce, dar am senzația că acolo chiar au trăit cândva niște zâne micuțe ce au muncit zi și noapte pentru a crea acest loc de poveste…
Deși nu am dat de zâne și nici de turtă dulce, am descoperit că acest castel s-a născut din ideea unui bucureștean care a transformat visul oricărui copil în realitate: de a avea propriul castel. Construit doar din materiale naturale: pietre, var, lemn, nisip, paie și lut, acesta și-a propus să devină o destinație pentru oricine dorește să scape de agitația orașelor și să petreacă câteva zile într-un loc feeric.
Dacă tot treci pe la Sibiu în perioada sărbătorilor pentru că este și Târgul de Crăciun, cred că ar trebui să dai o fugă și până la castel.
De ce să-l vizitezi?
Păi dacă până acum nu te-au convins imaginile, ar trebui să știi, în primul rând, că este o locație autentică și că locul e perfect pentru pasionații de fotografie. La fiecare pas pot fi găsite detalii care parcă te duc cu gândul și mai tare la lumea aceea de poveste. De la perdelele de in, ușile curbate, zidurile albe și florile colorate, totul pare să fie construit cu cea mai mare atenție.
Deocamdată, deși Castelul de Lut este deschis vizitatorilor, el nu primește oaspeți peste noapte pentru că o mare parte din camere se află în construcție, la fel cum este și restaurantul din curtea castelului. Chiar și așa, la marginea pârâului despre care vorbeam la început, este amenajat un loc pentru turiștii ce doresc să servească o băutură și să savureze peisajul înconjurător.
Unde se află Castelul de Lut, mai exact?
Pentru a ajunge la Castelul de Lut din Valea Zânelor, plecând din Sibiu, trebuie să o iei de-a dreptul spre poalele Făgărașilor, un alt moment în care te vei bucura de peisaj, și să mergi până în satul Porumbacu de Jos. Cu Munții Făgăraș sub privirile tale și ghidat de indicatoare, în aproape 9 km vei ajunge la destinația mult așteptată.
Nu știu voi, dar eu aștept momentul în care construcțiile vor fi gata, pentru a mă putea trezi măcar într-o dimineață ca să pot admira Munții Făgăraș de pe geamul unei camere din Castelul de Lut.
Castelul și grădina nu sunt foarte mari, dar sunt construite cu detalii parcă desprinse din povești. Merită vizitat dacă îți dorești o scurtă călătorie în copilărie 😀
Chiar și neterminat, Castelul de lut merită o vizită. Cu siguanță cei mici, dar și cei mari se vor bucura de o călătorie în lumea basmelor.
Ai dreptate! ?
Este superb! Am aflat relativ recent de acest loc dar îmi doresc foarte tare să îl vizitez. Îmi plac pozele din articol, sunt splendide.
Mulțumesc, Raluca! Chiar merită o vizită. Cred că are frumusețea lui în orice anotimp. ?
Ce poze superbe! Trebuie sa ajung si eu acolo! Neaparat!
Mulțumesc, Alexandra! De abia aștept să-mi spui cum ți se pare! ?
Chiar e de poveste! Data viitoare, cand vom mai ajunge prin Sibiu, nu vom rata acest loc de poveste. Fotografiile tale sunt minunate! ?
Mă bucur să aud asta! Mulțumesc! ?
Ce poze frumoase! și în plus, la poalele muntelui ? m-am îndrăgostit !
Mulțumesc! E o priveliște superbă! ?
Poate fi vizitat cu copii mici, asa… cam pe la 3 ani doua bucati? Nu de alta, dar nu ma vad plecata dupa castele de povesti d euna singura, fara fat frumosul meu si ai nostrii mostenitori de rate 😀
Da, se poate vizita și cu cei mici. Cred că ei chiar o să se bucure că o să aibă ce să descopere și pe unde să alerge ?