Munții Apuseni găzduiesc una dintre cele mai impresionante peșteri din România, Peștera Ghețarul de la Scărișoara. Denumită și minunea munților Apuseni, această peșteră găzduiește al doilea cel mai mare ghețar subteran din sud-estul Europei cu o vechime de 4.000 de ani. Încă din anul 1983, Peștera Ghețarul de la Scărișoara a fost prima peșteră din țară noastră declarată monument al naturii. 

Cum ajungi la Peștera Ghețarul de la Scărișoara?

Situată în Parcul Natural Apuseni, la Peștera Ghețarul de la Scărișoara se poate ajunge cu mașina pe două drumuri. Noi am pornit din Arieșeni spre localitatea Gârda de Sus și am urmărit indicatorul spre peșteră. Am virat pe drumul secundar ce trece prin Cheile Ordâncușei, iar la bifurcație am făcut dreapta. Am ales astfel să facem un ocol de aproximativ 18 km pentru a mai include câteva obiective turistice în traseul nostru. De asemenea, dacă nu aveți suficient timp, puteți vira stânga la bifurcație de-a lungul văii Gârda Seacă. În aproximativ 7 km ajungeți la drumul ce urcă spre peșteră. Ambele drumuri au fost reabilitate recent și indiferent de ce traseu alegeți se poate ajunge cu mașina până la 1 km de peșteră.

Pentru că am ales varianta mai lungă am străbătut Valea Ordâncușa, o vale îngustă străjuită de pereți calcaroși înalți, care ne-a oferit priveliști minunate. Pe drum am oprit să vizităm și Peștera Poarta lui Ionele protejată pentru speciile de lilieci pe care le adăpostește. Am făcut un ocol de-a lungul văii și ne-am bucurat de aerul curat și de frumusețea Apusenilor de la altitudinea de 1165 de metri. Ne-am mai oprit pentru un scurt popas într-o poiană după care ne-am continuat drumul cu mașina spre Peștera Ghețarul de la Scărișoara. 

În timp ce urcam spre peșteră am observat un traseu turistic marcat cu roșu și am aflat că se poate ajunge din Arieșeni la Peștera Ghețarul de la Scărișoara și printr-o drumeție de doar 4 ore și jumătate. Dacă alegi să petreci mai multe zile în această zonă și ești pasionat de drumeții, este o variantă foarte bună.

La întoarcere am ales să o luăm pe drumul mai scurt și în aproximativ 7 km am fost înapoi în Gârda de Sus.

Despre Peștera Ghețarul de la Scărișoara

Intrarea în peșteră este impresionantă datorită faptului că aceasta se deschide la suprafață sub forma unui aven, un fel de groapă adâncă cu diametrul de aproximativ 60 metri și cu o adâncime de 48 de metri. Am coborât cele 270 de trepte metalice și din lemn, după care am intrat printr-un portal înalt de aproximativ 24 de metri pentru a explora cu adevărat peștera.

Pestera Ghetarul de la Scarisoara

Peștera Ghețarul de la Scărișoara se întinde pe o suprafață de 700 de metri, însă doar 260 de metri pot fi vizitați de către turiști. Se pot vizita Avenul, Sala Mare și Biserica. În Sala Mare se poate observa partea superioară a ghețarului, dar și diverse formațiuni de gheață.

Vizita în peșteră se continuă pe un drum iluminat și se ajunge la Biserică. Zona este denumită astfel, deoarece această parte a peșterii găzduiește stalagmite și stalactite de gheață despre care se spune că întruchipează un altar și un preot.

Pestera Ghetarul de la Scarisoara

Nu se știe exact când a fost descoperită peștera, însă în anul 1847 ea a fost menționată într-un document pentru prima dată. Au început să se făcă cercetări asupra peșterii abia 100 de ani mai târziu,  în 1947.

Când e recomandat să vizitezi Peștera Ghețarul de la Scărișoara?

Deși peștera își păstrează formațiunile de gheață de-a lungul anului, este recomandat să o vizitați în lunile mai – iunie. Noi am vizitat-o toamna, însă chiar și așa ne-am bucurat de peisajul subteran și de drumul până acolo. Vizita în peșteră durează aproximativ 45 de minute și se face alături de un ghid, într-un grup de cel puțin 10 persoane. Temperatura în peșteră este destul de scăzută și nu ar strica să ai cu tine o îmbrăcăminte mai călduroasă. În timpul iernii ajunge la -7° C, iar vara la +1°C. Pestera Ghetarul de la Scarisoara

Dacă îți dorești să evadezi din cotidian, zona Munților Apuseni îți oferă o varietate de opțiuni. O mulțime de obiective turistice impresionante te așteaptă să le descoperi, să te bucuri și să povestești mai departe despre ele.

P.S.: Dacă ai vizitat deja această zonă de abia aștept să-mi spui cum ți s-a părut. Poți lăsa un comentariu mai jos!

P.P.S.: Sper că ți-a fost util articolul și dacă cunoști și alți oameni pasionați de călătorie nu uita să împărtășești și cu ei.