Transfagarasan

Dacă nu ai vizitat, cu siguranță ai auzit despre cel mai spectaculos traseu din România, care se întinde pe o distanță de 152 de km și leagă Muntenia de Ardeal. Traseul Transfăgărășan nu este renumit pentru că face această legătură, ci datorită înălțimii la care a fost construit, a peisajelor mirifice ce pot fi admirate chiar de la altitudinea de 2042 de metri, dar și datorită formei sale șerpuite.

Drumul care străbate cei mai înalți munți de la noi din țară, munții Făgăraș, și care este deschis vizitatorilor doar câteva luni pe an, creează experiențe unice. Chiar și așa, tu știai cum a luat naștere traseul Transfăgărășan?

Puțini sunt cei care știu că astăzi ne putem bucura de un asemenea traseu și de peisajele pe care acesta ni le oferă datorită lui Ceaușescu. Acesta a dorit să realizeze un drum strategic ce putea traversa țara de la sud la nord. Pornind inițial cu o singură bandă, traseul s-a modificat pe parcurs dând naștere unui drum național ce avea să transforme zona munților Făgăraș într-o stațiune a sporturilor de iarnă. Chiar dacă acest obiectiv nu s-a materializat, eforturile soldaților, dar și numeroasele vieți pierdute, au condus la construirea drumului chiar în creierul munților. Traseul a fost inaugurat sub numele de Transfăgărășan după ce Ceaușescu a refuzat ca drumul să poarte același nume ca el.

Traseul Transfăgărășan, așa cum îl știm noi în prezent, poartă încă semnele istoriei și străbate unele dintre cele mai frumoase zone montane de la noi din țară. Acesta pornește din comuna Bascov și se oprește în apropierea comunei Cârțișoara, pe tot parcursul drumului șerpuit putând fi admirate peisaje splendite.

Învăluit de dealuri, drumul urcă încet spre masivele muntoase și te lasă să vezi cum pădurile de foioase se transformă în paduri de conifere. În timp ce înaintezi, viteza se reduce treptat, prăpastiile se deschid în fața ta și vei căuta ca noi, un loc bun în care să admiri peisajul și să te bucuri de frumusețea naturii. Aerul devine din ce în ce mai rece și mai curat, iar vântul începe să bată tot mai puternic. Soarele se chinuie să strălucească din ce în ce mai tare și nu de foarte multe ori este acoperit de norii ce se lasă purtați de vânt, dându-ți senzația că se întunecă brusc.

Pe lângă faptul că pe tot parcursul traseului Transfăgărășan poți să te bucuri de peisajele inedite, trebuie să știi că zona cuprinde și alte atracții turistice ce merită vizitate. Printre ele se numără Cascada Bâlea Lac, Lacul Bâlea, barajul și Lacul Vidraru, Lacul Capra și Cetatea Poenari.

Ceea ce trebuie să mai știi este că accesul cu mașina este posibil doar până în anumite puncte, de acolo fiind necesar să parcurgi drumul pe jos pentru a putea vizita locurile ascunse în munți, a lua o gură proaspătă de aer, dar  și pentru a te încărca cu energie pozitivă.

Traseul Transfăgărășan merită vizitat măcar o dată pe an și ar trebui să îi dedici cel puțin câteva zile. Este păcat să nu descoperi toate locurile frumoase din zonă și să nu te bucuri de peisajele unice pe care le oferă.