Ce s-ar fi întâmplat dacă…? E exact momentul când în mintea noastră ia naștere un regret, începe să se contureze și ne determină să ne punem din ce în ce mai multe întrebări.

Într-o lume din ce în ce mai conectată la social media, preocupată de aparențe și de perfecțiune, e din ce în ce mai greu să ducem o viață împlinită. E tot mai greu să fii autentic sau să îți trăiești viața după propriile reguli și să faci ce îți place fără să iei în considerare faptul că i-ai putea răni pe ceilalți prin modul în care gândești și acționezi.

Societatea ne impune niște standarde. Modele de urmat. Uneori complet diferite de ceea ce ne dorim noi. Vrem să fim incluși în societate, deci… ne supunem. Nu?

Orice abatere de la standardele societății sau de la tipar este atacată. Ești judecat imediat pentru actul tău de „nebunie” și curaj sau poate doar pentru decizia de a trăi după bunul tău plac.

Pentru că nu îmi doresc să ajung la bătrânețe și să constat cu regret că viața mea nu a fost așa cum mi-am imaginat, din simplul fapt că nu am îndrăznit să trăiesc, ci doar am supraviețuit, există câteva lucruri de care mi-aș dori să țin cont.

Nu aș vrea să regret:

1. Că nu am petrecut destul timp alături de cei dragi – de foarte multe ori ne lăsăm prinși de viteza cu care se desfășoară lucrurile din jurul nostru, încât uităm cât de importanți sunt cei de lângă noi și momentele petrecute cu aceștia. Oferă-ți timp să-i suni sau să îi vizitezi cât de des poți. Peste câțiva ani, nu o să-ți amintești de timpul petrecut în online, ci de momentele din offline care ți-au făcut sufletul să vibreze.

2. Că nu mi-am transformat dorințele în obiective – oricât mi-am dorit ca unele dorințe să se concretizeze, am realizat că dacă nu fac un pas mai departe în fiecare zi, oricât de mic ar fi acesta, nimic nu se va schimba. Orice idee bună, va rămâne doar o idee bună și atât.

3. Că nu am avut suficientă încredere în mine și mi-am făcut prea multe griji de ce spun cei din jur,  renunțând la unele lucruri de teama de a nu fi criticată sau a mă face de rușine. Zâmbește, râzi, dansează, spune ceea ce simți și bucură-te de fiecare moment în felul tău, fără să iei în considerare părerile celor din jur.

4. Că nu am făcut sport – pe lângă faptul că activitatea fizică ne ajută să ne relaxăm și să ne menținem mai sănătoși pe măsură ce înaintăm în vârstă, atunci când fac sport simt de fiecare dată că mă eliberez de o anumită tensiune și gânduri. Fă mișcare de fiecare dată când ai ocazia. Mergi în drumeții, aleargă, plimbă-te cu bicicleta sau pur și simplu în natură. Oferă-ți un moment de relaxare pentru trup și minte.

5. Că nu am citit și nu m-am dezvoltat – pentru mine cititul reprezintă o activitate pentru minte și suflet. Nu degeaba spunea Richard Steel că ,,cititul este pentru minte ceea ce exerciţiul fizic este pentru trup”. Bucură-te de o carte bună și permite-ți să călătorești printre paginile acesteia.

6. Că nu m-am gândit mai mult la mine și i-am pus mereu pe primul loc pe ceilalți. Aceasta este uneori o capcană. Ne dorim mereu ca cei din jurul nostru să fie bine și mulțumiți. Astfel că, uităm cât de important e să avem grijă de propria persoană, pentru ca mai apoi să putem avea de cei de lângă noi. Învață să te respecți și să-ți oferi momentele de care ai nevoie.

7. Că nu am călătorit și nu am explorat cât mai multe locuri noi. Cred că oamenii care călătoresc și citesc cât mai mult sunt mult mai bogați decât cei care investesc în bunuri materiale. Mergi, experimentează și descoperă lumea. Bucură-te de răsărituri, dar și de apusuri. De fiecare moment în care descoperi sau înveți ceva nou.

8. Că nu am spus ,,Te iubesc!” și am lăsat timpul să treacă în defavoarea mea. Uneori, teama de a fi respinși sau de a nu ne fi împărtășite sentimentele, ne face să le păstrăm doar pentru noi. Spune ceea ce simți și arată-le celor din jurul tău de fiecare dată când ai ocazia. Iubirea te poate face vulnerabil uneori, dar tot aceasta te și completează.

9. Că am rămas într-o relație toxică și nu am acceptat faptul că e mai bine să fii fericit de unul singur, decât nefericit în doi. Încearcă să îți dai seama de ce simți cu adevărat și nu îți fie teamă să mergi mai departe pe cont propriu, dacă simți că nu te mai regăsești într-o relație.

10. Că mi-a fost frică să fac schimbări – să îmi permit să văd lucrurile dintr-o altă perspectivă și să renunț la unele dintre acestea pentru a evolua. Uneori obișnuința și zona de confort ne împiedică să mergem mai departe și să realizăm că pentru a face o schimbare în bine, trebuie să renunțăm la altceva ce ne nemulțumeste.

Și poate că ar mai fi câteva de menționat, însă cred că vom fi cu adevărat fericiți doar dacă exprimăm ceea ce suntem cu adevărat.

Credit Foto: Pixabay