Trăim atât de puțin încât avem dreptul să încercăm orice.
Tind să îi dau dreptate lui Marius Manole și cred că ceea ce spune el ar trebui să fie o regulă generală pentru fiecare dintre noi, indiferent de ceea ce facem în viața de zi cu zi. Acesta nu a fost doar unul dintre speakerii care au reușit să mă inspire prin poveștile lor de viață, ci m-a făcut să plec acasă și cu câteva întrebări al căror răspuns încă îl caut.
Webstock 2017, întâlnirea offline a oamenilor din online, a fost unul dintre evenimentele în care nu înveți cum să fii neaparat mai bun în social media, ci înveți cum să îți pui întrebările potrivite pentru a excela în domeniul în care profesezi.
Am întâlnit și am ascultat oameni precum Cristian Manafu, Cristian China Birta, Vali Petcu (Zoso), Andreea-Mihaela Retea (Andressa), Marius Manole, Monica Jitariuc, Lucian Mândruță, Matei Dima (BRomania), mulți dintre ei având o experiență în domeniu echivalentă cu vârsta mea.
Ce i-a diferențiat pe ei de restul oamenilor care și-au dorit aceleași lucruri?
Webstock m-a făcut să înțeleg că e nevoie de mai multe ingrediente ca o rețetă să aibă gust, chiar dacă social media nu se prepară nici în bain marie și nici la foc mic.
1. Pasiunea nu e suficientă pentru a-ți atinge obiectivele
Câți oameni pasionați care au reușit să exceleze într-un domeniu fără să fi muncit ore în șir cunoști?
2. Fii constant
De obicei drumurile cele mai ușoare sunt cele care duc în jos. Nu renunța la unele lucruri doar pentru că ai o zi, o săptămână sau o lună mai proastă.
3. Fii creativ
Citește. Ascultă. Descoperă. Aplică. Creează. Caută lucruri care te provoacă și care te fac să gândești și în exteriorul bulei de aer care te înconjoară.
4. Fii autentic
Te-ai întrebat vreodată ce te diferențiază de restul celor 1435346 de oameni care își doresc să aibă succes în același domeniu?
5. Fii curios
Nu înceta niciodată să îți pui întrebări. Fă-o în același mod în care o face un copil și vei fi surprins de răspunsuri.
6. Implică-te
Încearcă să ieși din zona de confort și fii tu cel care face primul pas spre ceilalți. Nu aștepta ca oportunitățile să cadă din cer.
7. Exersează. Exersează. Exersează.
La fel cum o balerină își repetă mișcările de zeci de ori sau un actor replicile înainte de un spectacol, așa trebuie să repeți și tu pentru ca ceea ce faci să devină parte din tine.
Monica Jitariuc spunea că de cele mai multe ori, cu toții vrem să jucăm în divizia A, dar uităm că alfabetul mai are și alte litere.
8. Învață să spui NU
Ne trezim că luăm parte la tot felul de lucruri și ne implicăm în diverse activități care nu fac altceva decât să ne consume energia în zadar și toate acestea pentru că nu știm să spunem NU. Tu când ai refuzat ultima dată ceva ce nu îți făcea plăcere?
9. Trebuie să știi pe ce lume trăiești
E foarte important să știi ce se întâmplă în jurul tău. Fii mereu conectat, căci ideile apar uneori de unde te aștepți mai puțin.
10. Învață să ceri mai mult de la tine
Provoacă-te constant și încearcă să faci și lucruri care te sperie sau crezi că te depășesc. Trebuie doar să încerci.
Și totuși? Ce face diferența între tine și ceilalți pe termen lung?
Pe lângă cele menționate anterior, așa cum spunea și Marius Manole, e nevoie de o combinație între perseverență, pasiune și dorința de a realiza mai mult pentru a te distinge dintre cei 1435346 care își doresc același lucru.