castelul-peleș-ana-maria-popescu

Castelul Peleș, construit din dorința primului Rege al României, Carol I, are o poveste impresionantă. Deși l-am vizitat deja de trei ori, pot spune că reprezintă acel loc din România care te face să vrei să descoperi mereu mai multe despre el. Am simțit de fiecare dată un sentiment aparte și mi-am dat seama că în funcție de vârstă și experiențe, privesc castelul cu alți ochi și descopăr alte detalii.

Situat pe Valea Prahovei, Castelul Peleș este una dintre cele mai vizitate atracții turistice din țara noastră. În trecut, acesta a reprezentat reședința de vară a regilor României. Chiar și astăzi, acesta este considerat cea mai impresionantă şi elegantă construcţie din România. Mai mult de atât, Castelul Peleș este și una dintre cele mai frumoase clădiri din Europa. Toate acestea se datorează valorii sale istorice și artistice.

10 lucruri pe care trebuie să le știi despre Castelul Peleș

1. Castelul Peleș a fost construit între anii 1873-1914. În vremea respectivă clădirea era considerată una dintre cele mai moderne din Europa.

2. Încă de la început, castelul a beneficiat de electricitate. Acesta avea propria uzină electrică, lift interior, încălzire centrală si un tavan mobil în hol.

3. Castelul Peleș dispune de 160 de camere și mai mult de 30 de bai. Doar o parte dintre acestea pot fi vizitate de către publicul larg.

4. În zilele noastre o construcție din beton nu reprezintă ceva neobișnuit, nu-i așa? Însă Castelul Peleș a fost prima construcție din România a cărei fundație a fost realizată din beton.

5. Materialele de construcţie folosite au fost, în cea mai mare parte, de provenienţă românească.  Chiar și zidarii şi tâmplarii au fost meşteri români

6. În Holul de Onoare al castelului a fost amenajat un tavan mobil din sticlă. Pentru a putea fi deschis a fost montat un motor electric. Tavanul reprezenta un element surpriză pentru că permitea oaspeților cuplului regal să admire cerul senin al Sinaiei.

7. Tot în Holul de Onoare se regăsesc 2.000 de personaje sculptate. Acestea au fost realizate de către 140 de artiști ce au lucrat zi și noapte, timp de șase luni.

8. După ce a început construcția castelului, s-a realizat și Castelul Pelișor, fiind considerat o copie în miniatură a Castelului Peleș. Acestea au fost construite într-un stil asemănător, însă Pelișorul are un plus de modernism. În jurul castelului au mai fost construite și Uzina Electrică, Foișorul, Casa de Vânătoare și Corpul de Gardă.

9. În acest castel,  în anul 1893, s-a născut primul moștenitor al tronului României, Carol al II-lea. Tot aici la Sinaia, în anul 1921, s-a născut și Regele Mihai I, fiul său.

10. Primele monede românești cu chipul regelui Carol I sunt îngropate chiar sub temelia castelului. Acestea au fost scoase din utilizare și interzise mai târziu de către Imperiul Otoman.

castelul-peleș-ana-maria-popescu

Pe lângă toate acestea…

Castelul este construit în stilul neorenașterii germane, iar alegerea locului de construcție nu a fost întâmplătoare.  În vremea respectivă acolo se afla granița României cu Imperiul Austro-Ungar. Ulterior, după unirea Transilvaniei cu Vechiul Regat, Castelul Peleș se situa chiar în mijlocul țării.

În Castelul Peleș se găsesc o sală de muzică și o sală de teatru. Sala de muzică păstrează încă amintiri plăcute cu George Enescu. Impresionant e că încă de pe vremea aceea, sala de teatru avea 60 de locuri și o lojă specială creată pentru familia regală.

Dacă ai vizitat deja Castelul Peleș sau îţi doreşti să faci asta, de abia aştept să-mi spui ce părere ai tu despre acest obiectiv turistic, în comentariile de mai jos.

P.S: Sper că ți-a fost util acest articol și dacă cunoști și alți oameni dornici să descopere o parte din România, nu uita să împărtășești și cu ei aceste informații!