Blue Monday - Ana-Maria Popescu

În urmă cu un an am auzit pentru prima dată de conceptul de Blue Monday, mai exact Lunea tristă, şi mă surprinde faptul că cineva s-a gândit că aceasta ar fi cea mai deprimantă zi din an.

Dau un search pe Google, citesc câteva articole, mai urmăresc câteva link-uri şi se pare că ideea aceasta nu a apărut din senin. Ghici ce? Există calcule matematice care demonstrează acest lucru.

Ooook. Cred că mai am nevoie de o cafea.

Şi totuşi, de unde şi de ce Blue Monday? 

Ei bine, se pare că ideea a apărut undeva prin 2005, când cercetătorii britanici, glumesc, de data aceasta este vorba de un psiholog britanic, Cliff Arnall, a elaborat o formulă matematică pentru a calcula cele mai îngrozitoare zile ale anului.

Aş fi vrut să pun o fotografie cu formula, dar cred că aveam nevoie de o a treia cafea ca să o înţeleg şi deja nu era un început bun de săptămână. Pentru a face lucrurile mai clare, psihologul spune că a luat în calcul faptul că oamenii urăsc zilele de lunică suntem uşor depresivi după trecerea sărbătorilor, zilele scurte şi reci de iarnă, datoriile de la finalul lunii şi exagerările alimentare din luna decembrie.

Luând în considerare toate aceste criterii, Cliff Arnall a ajuns la concluzia ca a treia zi de luni din ianuarie este cea mai deprimantă zi din an şi că astăzi am manifesta o stare de tristeţe şi melancolie.

Chiar aşa să fie?

De fapt, am descoperit că această formulă şi întreagă teorie ar fi fost creată ca parte a unei campanii de marketing pentru compania de turism Sky Travel. Prin acestă asociere, campania şi-a propus să promoveze avantajele călătoriilor realizate în luna ianuarie. Din această cauză, cercetarea psihologului nu a avut credibilitate. Însă, cu trecerea timpului, această idee s-a răspândit la nivel mondial şi foarte multă lume vorbeşte despre ea.

Să avem totuşi motive de tristeţe? Eu zic că nu. Pe lângă asta, alte calcule, făcute de data aceasta de o psihoterapeută americană, ne arată că azi e şi ziua internaţională a îmbrăţişărilorDeci, dacă simţi cumva o stare de supărare, melancolie sau eu mai ştiu ce sentimente amestecate, doar îmbrăţişează pe cineva.