Morning Pages

Să formezi un nou obicei pare să fie o adevărată provocare uneori. De ce? Pentru că asta înseamnă să schimbi ceva la tine… 

Să meditez dimineața. Să citesc o oră pe zi. Să alerg 30 de minute. Să scriu de mână 3 pagini în fiecare zi.

Ok. N-am timp pentru asta. La ce mă ajută?

Asta am spus și eu în urmă cu aproape un an când am auzit pentru prima dată de conceptul Morning Pages, propus de Julia Cameron. Dacă nu ești o persoană care a încercat acest concept, probabil că și reacția ta e la fel.

Nu-ţi fă griji!

Trebuie să recunosc că mă bucur să spun că m-am înșelat.

De când scriu 3 pagini în fiecare dimineață, am început să remarc tot felul de schimbări în viața mea:

♥ Am descoperit că e important să mă eliberez de gândurile care îmi fac rău

♥ Am învățat să fiu sinceră cu mine și să-mi conștientizez problemele

♥ Am reușit să găsesc soluții și să fiu mai creativă

♥ Am descoperit că întotdeauna există timp atunci când privești un lucru ca pe o prioritate

♥ Am învățat să mă desprind de situații și oameni care nu îmi făceau bine

♥ Am realizat că e bine să-mi ascult intuiția și inima

♥ Am reușit să transform un simplu lucru într-un obicei

La ce mă ajută asta? 

Morning Pages se încadrează perfect în seria lucrurilor atât de simple, încât te gândești că nu vor funcționa niciodată pentru tine. Unul din lucrurile pe care le-am realizat este că multe dintre cele mai bune lucruri sunt foarte simple, dar problema e că mințile noastre complicate se încăpățânează să ne spună că nu vor funcționa pentru noi. 

Ce sunt, de fapt, Morning Pages?

Morning Pages reprezintă un ritual, apărut pentru prima dată în cartea despre creativitate ,,The Artist’s Way”, a scriitoarei Julia Cameron. Acest concept presupune să scrii 3 pagini de mână în fiecare dimineață. Imediat după ce te-ai trezit. Fără limitări.

De ce dimineața? 

Pentru că e momentul în care suntem încă adormiți și tindem să ne ,,cenzurăm” gândurile tot mai puțin. Pe lângă asta, ne ajută să ne eliberăm mintea de tot felul de preocupări, întrebări, stări și ne permite să ne începem ziua cu o minte curată și o altfel de energie.

Ce m-a determinat să scriu 3 pagini în fiecare zi?

Probabil îți vine să mă întrebi: Ești nebună? Ai prea mult timp liber și nu ai idee ce să faci cu el? 

Sau poate… de ce nu dormi mai mult? 

Prima variantă s-ar putea să fie adevărată într-o oarecare măsură, dar cum zicea și Paulo Coelho: ,,Fiecare om este nebun cu adevărat, dar cei mai nebuni sunt cei care nu știu că sunt nebuni; ei continuă într-una să repete ceea ce le spun ceilalţi.” 

În realitate, treceam printr-o perioadă în care mă bombardam singură cu zeci de întrebări. Zilnic. Dacă nu găseam un răspuns care să mă mulțumească sau să mă îndrume spre mai departe, a doua zi o luam de la capăt. Aveam tot felul de stări de nemulțumire legate de ceea ce fac și ritmul în care se desfășoară unele lucruri.

Nu știam în ce direcție ar trebui să mă îndrept sau care e următorul pas. Îmi doream să dau o altă culoare blog-ului și să scriu mai mult. Aveam timp, aveam idei, dar parcă neuronii mei se scurtcircuitau și creierul meu intra în derivă.

Nu mă puteam concentra. Nu reușeam să finalizez un lucru și adunam frustrări cu fiecare zi ce trecea.

Inspirată de articolul legat de Morning Pages scris de Inoza, un om pe care îl urmăresc cu drag, și conștientă de hăul în care mă aflam blocată, am început să mă trezesc dimineața mai devreme și să mă apuc de scris.

Până la urmă, dacă Inoza, Tim FerrisSir Ken Robinson au practicat acest obicei, eu ce aș fi avut de pierdut?

Care sunt beneficiile date de Morning Pages?

De când am început acest obicei, cred că am sărit peste el de maxim 5 ori. Cumva m-am simțit vinovată că nu am reușit să îmi fac timp să scriu în zilele respective…

Cu toate acestea, Morning Pages a devenit o parte din rutina mea zilnică. Chiar dacă la început nu i-am prea văzut rostul și mă enerva puțin că trebuia să sacrific 30 de minute din somnul meu super-mega-important și necesar, mai târziu, de abia așteptam să mă trezesc și să mă apuc de scris.

Ce am remarcat în tot acest timp legat de Morning Pages:

♦ M-a ajutat să fiu mai pozitivă

♦ Mi-a stimulat creativitatea

♦ Mi-a diminuat sentimentul de vinovăție că nu făceam nimic productiv

♦ M-a ajutat să nu mă mai plâng atât de mult (cel puțin cu voce tare)

♦ M-a determinat să-mi exprim sentimentele pe care nu le conștientizam

♦ Mi-a dat un ,,boost” de energie pentru a-mi începe ziua

Cum poți începe și tu Morning Pages?

Se spune că ai nevoie de cel puțin 21 de zile în care să faci repetitiv un lucru pentru ca acesta să se transforme în obicei. 

Programul propus de Julia Cameron presupune 12 săptămâni de Morning Pages. Adică 3 luni în care să scrii 3 pagini de mână zilnic. Pare complicat? Poate în primele zile. Însă ceea ce trebuie să știi e că deja ai tot ceea ce îți trebuie pentru a începe!

„There is no wrong way to do Morning Pages – they are not high art. They are not even ‘writing’. They are about anything and everything that crosses your mind – and they are for your eyes only.” – Julia Cameron 

Ce m-a motivat pe mine să nu renunț și să scriu zilnic:

1. Îmi pregăteam mereu un pix și un caiet pentru asta – am rezistat tentației de a le scrie pe laptop pentru că ideea nu e legată de rapiditate, ci de conștientizare a unor gânduri. Un fel de terapie.

2. Mi-am setat alarma mai devreme – cu cel puțin 30 de minute ca în mod normal.

3. Nu m-am concentrat prea mult pe ceea ce scriam – îmi lăsam gândurile să curgă pe hârtie exact așa cum îmi veneau.

4. Am încercat să găsesc un loc confortabil – pentru a mă simți cât mai în largul meu în timp ce scriam.

5. Nu mi-am setat obiective – am renunțat să caut rezultatele încă din primele zile și am lăsat lucrurile să vină de la sine pe parcurs.

Dacă încă nu ai încercat Morning Pages, poate o vei face în curând. De abia aștept să văd care e părerea ta în comentarii.

Credit foto: Energipic