Atunci când călătorului îi șade bine cu drumul, ce poate fi mai plăcut decât să descopere încă o părticică din țara lui?

Zis și făcut. M-am întors din vacanță cu o poftă și mai mare de vizitat și de descoperit locuri noi. Locuri care sunt mai aproape decât credeam și despre care am tot auzit și le-am văzut doar în poze, însă nu am ajuns să le văd și în realitate.

Cascada Bigăr a fost una dintre destinațiile de pe lista mea pe care am reușit să o bifez destul de repede. Început de toamnă, când soarele încă se încăpățâna să strălucească puternic și să încălzească cu fiecare rază de soare după câteva zile ploioase ce au marcat cum se cuvine sosirea acestui anotimp, cu un ghiozdan în spate și cu multe vise îndesate în el, am plecat la drum.

Cu vântul în păr și cu soarele în buzunar, în mai puțin de două ore am ajuns la destinație. Așa cum fac de obicei, nu mă bucur doar când ajung să văd un anumit loc, ci și de drumul până acolo. De oamenii care mă însoțesc, dar și de amintirile pe care le creez cu fiecare pas pe care îl fac, cu fiecare fotografie realizată și cu fiecare zâmbet împărtășit.

La jumătatea drumului dintre Anina şi Bozovici, dar și la jumătatea distanței dintre Ecuator şi Polul Nord, acolo unde se găsește Paralela 45, așteaptă să fie descoperită Cascada Bigăr cu izbucul și peștera ce poartă același nume. Aceasta este situată mai exact în Parcul Național Cheile Nerei — Beușnița, din județul Caraș-Severin și poate fi admirata chiar și de la șosea.

2 bigăr

Chiar dacă există mai multe rute pentru ajunge pe acest tărâm, pornind de la Reșita sau din Caransebeș și chiar Băile Herculane, accesul este facil pe ambele trasee. Noi am venit dinspre Caransebeș și după ce am oprit să ne tragem puțin sufletul, am pornit în descoperirea unuia dintre cele mai frumoase locuri adăpostite de Banatul Montan.

Cascada Bigăr – prințesa Banatului Montan

3.1bigăr 3.2 bigăr

Cascada Bigăr are o înălțime de aproximativ 7 metri și conul ei pare să fie brodat din mușchi verde, lăsând apa să se prelingă într-un dans al naturii și dând naștere unei perdele dantelată formată din stropi de apă. Declarată în anul 2013 cea mai frumoasă cascadă din lume, aceasta este unică prin modul ei de a curge și prin forma acesteia de ciupercuță.

Deși în realitate cascada nu este atât de impunătoare precum în poze, aceasta te fascinează în momentul în care îți dai seama cât de surprinzătoare este natura, dar și creațiile ei.

Izbucul Bigăr

Cu surâsul cascadei în fundal, ne-am lăsat conduși aproximativ 200 de metri de o gazdă primitoare și cunoscătoare a locului și am zâmbit de fiecare dată când am văzut îndemnurile amuzante de a păstra curățenia și de a proteja natura, îndemnuri ce erau plasate pe fiecare coș de gunoi.

4 bigăr

Astfel am ajuns în locul în care apa iese la lumină de sub stâncă, mai exact la izvorul cascadei, numit în Banat izbuc tocmai din cauza modului în care apa izvorăște, își face loc printre stânci și își creează drum spre cascadă. De sub stânca impunătoare a Cârşiei Gozna, înaltă de peste 50 metri, apa izvorăște nestingherită și formează un ochi de apă cristalină ce își întinde brațele până în punctul în care ajunge să învăluiască mușchii cascadei pentru a se revărsa mai apoi în perdeaua de dantelă.

7.2 bigăr 7.1 bigăr

Peștera Bigăr

La câțiva metri de izvor, despărțită de un pod de lemn, se află Peștera Bigăr. Pentru a ajunge înăuntrul ei am urcat pe stâncă și m-am ajutat de frânghia amenajată în partea dreaptă atât pentru siguranță, dar și pentru a-mi ușura drumul până acolo.

6 bigăr 6.1 bigăr

O peșteră micuță, dar a cărui ecou răsună destul de puternic. Se aude apa care curge lin, ciripitul păsărilor și vântul care își poartă suflul prin pletele verzi-arămii ale copacilor.

Pentru că locurile create de natură trebuie întreținute de mâna omului, mesajele de îndemn în acest sens sunt nelipsite, precum este și acesta:

Călătorule, eşti în lumea mirifică a Banatului de Sud.
Nu lua cu tine decât imaginile acestei lumi
Şi nu lăsa după tine decât urmele paşilor.

Cascada Bigăr, mai ales după ce am vizitat-o, mi-a transmis sentimentul de Dream Bigăr prin unicitatea ei, dar și prin faptul că deși nu este atât de cunoscută, ea reprezintă un loc ce te face să te gândești departe și să vrei să îți depășești limitele. Să călătorești și să descoperi locuri minunate.